Senna Heikoop namens VC Sneek in de aanval tijdens de op knappe wijze gewonnen wedstrijd tegen Sudosa Assen. FOTO SIMON BLEEKER

Mannenvolleybal? Hartstikke cool!

Senna Heikoop namens VC Sneek in de aanval tijdens de op knappe wijze gewonnen wedstrijd tegen Sudosa Assen. FOTO SIMON BLEEKER

Jongens lopen niet meer zo warm voor volleybal. ,,Ze vinden het niet cool’’, aldus een insider. Niet cool? Ga eens kijken bij het beste Friese mannenteam. VC Sneek sloeg in elk geval zaterdag de spreekwoordelijke planken uit de vloer.

Je kunt en mag het niet vergelijken met vroeger. Vroeger was alles beter, maar er was ook minder te kiezen. ,,Als jongen ging je op voetbal of op volleybal”, zegt

Mark Heikoop, voormalig jeugdinternational, eredivisiespeler, aanvoerder en jeugdtrainer van VC Sneek, nu bij deze vereniging lid van de technische commissie én vader van het zestienjarige talent Senna. ,,Nu is er meer, veel meer. Als je niet uitkijkt, zitten ze de hele dag te gamen.”

Lees ook | Mannen VC Sneek willen uit schaduw van de vrouwen stappen

Hij heeft het ze weleens gevraagd, de jongens die zich afmelden. Waarom ga je van volleybal af? ,,‘Niet cool genoeg’, kreeg ik vaak te horen. Tja, dan kan ik van alles zeggen over dat het absoluut wel een hartstikke coole sport is, maar ze moeten het toch zelf ondervinden en zien. Niet alleen op de televisie, het Nederlands team, maar ook in de buurt. Mán, wat is er mooier dan door de lucht zweven en keihard tegen een bal slaan? Wat is er mooier dan die smash van de tegenstander blokken? Niets toch? Nou ja, ik ben natuurlijk wel bevooroordeeld, maar kijk hier nu eens, deze jonge ploeg.”

Geen appeltje-eitje

En het is alsof die ploeg deze zaterdagavond weet dat er ook een publicitair succesje valt te boeken. VC Sneek, de hekkensluiter van de eerste divisie, heeft zes nederlagen op rij geleden als titelkandidaat Sudosa Assen op bezoek komt. Deze formatie van trainer-coach Erik Noordijk (als spelverdeler ooit een gewaardeerde kracht in Sneek) won tot eergisteren zes van de zeven competitiewedstrijden. Appeltje-eitje voor de Drenten zou je denken, maar na een ongekend boeiende slijtageslag wint VC Sneek met 3-1.

De eerste set gaat met 22-25 naar Sudosa. Als er in de tweede set 3-13 op het bord staat, geeft vrijwel niemand van de honderd toeschouwers nog een stuiver voor de kansen van de thuisclub. Maar dan ontwikkelt zich een krachtmeting die na 120 meeslepende minuten het predikaat cool volledig verdient. Onder aanvoering van diagonaal-aanvaller Jan Schurer (op rechtsvoor vrijwel 100 procent scorend) knokt VC Sneek terug. In de tweede set neemt het team van trainer-coach Erik Mulder na 21-21 voor het eerst de leiding. Op 24-23 wordt het eerste setpoint gemist. Als ook de volgende twee geen uitkomst bieden, krijgt Sudosa op 27-28 de gelegenheid er 0-2 in sets van te maken. De Snekers maken echter gelijk, nemen de leiding en verzilveren het vierde setpoint als een tegenstander wordt betrapt op een voetfout: 30-28.

Deze spectaculaire uitkomst werkt als doping. VC Sneek blaakt ineens van zelfvertrouwen. De spelverdelers Jelco Sikma en Rienk Doevendans namen de touwtjes strak in handen. Senna Heikoop sprokkelt zijn puntjes bij elkaar, Jan Schurer kent geen terugval en op mid hebben Klaas Jelmer Hoekstra en Redmer Huitema er goed het oog in. Redmers’ jongere broer Tymen levert een bijdrage door langs de lijn onophoudelijk de grote trom te teisteren. Via 25-22 komt VC Sneek met 2-1 voor. Vervolgens dreigt een vijfsetter, maar na 19-21 vindt opnieuw de kanteling plaats. Op 24-22 is er het eerste matchpoint, dat na werkelijk een ongelooflijk enerverende rally door Sudosa onschadelijk wordt gemaakt. Maar als de Drenten meteen hierna in het net serveren, is het stuntje een feit: 25-23 en 3-1. Als de winnaars elkaar hijgend in de armen vallen, sluit Tymen de trommelaar, zelf een aardig succesvolle judoka, met een vette roffel af.

'Alarmerende situatie'

Goed, terug naar het begin. Moeten we ons zorgen maken over de toekomst van het jongens- en mannenvolleybal? Mark Heikoop zou graag anders willen, maar spreekt van een alarmerende situatie. Hij staaft dat met een voorbeeld uit eigen hal. ,,Toen Senna een jaar of negen was, hadden we twee volledige teams; zestien, zeventien jongens. Nu hebben we bij de CMV, de jongste categorie, nog maar zes, zeven. Voor een stad als Sneek is dat natuurlijk heel weinig. In de dorpen om ons heen spelen er wel wat jongens volleybal, maar ze vinden het niet altijd leuk als ze de enige zijn tussen meisjes. Eigenlijk zou je die jongens naar Sneek moeten zien te krijgen. Wij kunnen er iets moois van smeden. Kijk maar naar het verleden, kijk naar dit eerste team.”

Het Sneker verleden mag bekend zijn. De Waterpoortstad leverde Oranje-boegbeelden af als Olof van der Meulen, Jan Posthuma en Ronald Zoodsma. Olympisch goud en zilver. Dik twintig jaar later staat er opnieuw een Sneker in het Nederlands team: spelverdeler Gijs van Solkema. ,,Er waren meer prima spelers”, zegt Heikoop. ,,Als die allemaal waren gebleven, had je nu top eredivisie gespeeld. Gijs, neef Rik, Rutger Zoodsma, Benny Tuinstra, Steven Ottervanger… Spelen allemaal hoog.” Behoorden trouwens zijn andere twee zonen ook niet tot Sneek-1? ,,Ja, maar Jesse is gestopt en Rowan is met zijn vriendin mee naar Duitsland.” Die vriendin is Hester Jasper, de neo-international die VC Sneek verruilde voor Sühl. ,,Ze zitten daar prima met z’n tweeën. Rowan heeft een baantje gevonden en traint regelmatig met de dames mee.’’

Van 8 naar 4 teams

VC Sneek telde een tiental jaren geleden zeven à acht mannenteams. Nu vier. Heikoop: ,,In Apeldoorn en Assen is de situatie beter, maar desondanks zie je het in het hele land teruglopen.’’ Vraag dat maar aan Erik Mulder, de winnende trainer-coach van zaterdag. Hij is afkomstig uit Warmenhuizen, waar de volleybalclub luistert naar de naam Dinto. ,,Hou je vast: we hebben daar geen jongens-A meer, geen jongens-B en geen jongens-C. Voor het eerste mannenteam hebben ze de oude garde weer moeten oproepen. Ik kan je zeggen dat veel clubs hiermee kampen. Voetbal is de concurrent.’’

Mulder heeft een spelersverleden bij Sneek en steekt mede daarom twee keer per week de Afsluitdijk over. ,,Ik ben tevens zo ambitieus dat ik het mooi vind met dit jonge team in de eerste divisie te spelen. Los van de ontwikkeling in de sport, is dit een mooi visitekaartje voor het Friese mannenvolleybal. Het is een team met potentie en we laten ons niet ontmoedigen. We willen heel graag op dit niveau blijven spelen en ik denk zeker dat het mogelijk is. Kijk naar de veerkracht die ze vanavond hebben getoond. Senna is pas zestien, maar kan het al wel op de juiste momenten laten zien. Dat is knap.” Lijkt hij een beetje op vader Mark, die in diens hoogtijdagen bijna in z’n eentje een tegenstander de zaal uit kon beuken? Mulder: ,,Aanvallend zie ik zeker een gelijkenis.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct