Mannenploeg pakt goud op achtervolging

Nederland heeft vrijdag tijdens de vierde wereldbeker schaatsen in Heerenveen de ploegachtervolging bij de mannen gewonnen. Het drietal van Oranje, bestaande uit Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen, noteerde na acht ronden de beste tijd: 3.43,77.

Noorwegen belandde met 3.44,67 op de tweede plaats, gevolgd door Rusland met brons (3.46,24). Met de overwinning voor eigen publiek verzekerde het Nederlandse trio zich van een startbewijs voor de WK afstanden half februari in Rusland.

Bergsma kwam na Sotsji 2014, waar hij zich vlak voor de gouden finale uit onvrede over onder meer zijn bijrol terugtrok, niet meer in actie op de ploegachtervolging. Na enkele verhelderende gesprekken met onder anderen Kramer en bondscoach Geert Kuiper besloot de olympisch- en wereldkampioen op de 10.000 meter zich eind vorige maand toch weer beschikbaar te stellen.

Vorige week fungeerde de 29-jarige Fries in Inzell nog als reserve. Blokhuijsen veroverde toen goud met Douwe de Vries en Arjan Stroetinga in het team.

Wennen

Bergsma had vrijdag in Thialf af en toe moeite om het hoge ritme van Blokhuijsen en Kramer bij te benen. ,,Het was even wennen'', gaf hij ruiterlijk toe. ,,Als ik weer wat vaker met deze mannen ga rijden, zal het wel goed komen. We missen samen nu nog wat ervaring.''

Volgens Bergsma heeft Kuiper, als bondscoach opvolger van technisch directeur Arie Koops, een belangrijke rol gespeeld in zijn terugkeer op de ploegachtervolging. ,,Als Koops nog bondscoach was geweest, had ik hier niet gereden'', liet hij onomwonden weten bij de NOS.

(ANP)

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement