Mannen uitgeschakeld op WK shorttrack

Het WK shorttrack is voor de Nederlandse mannen op individueel niveau uitgelopen op een deceptie. Freek van der Wart wist ook op zaterdag geen finaleplekken te halen en daarmee is het Oranjedrietal uitgeschakeld. Enige kans op revanche is nog de relay.

Dennis Visser en Itzhak de Laat werden vrijdag al uitgeschakeld op de 500, 1000 en 1500 meter, tot afgrijzen van bondscoach Jeroen Otter. ,,Het was een zwak optreden van de twee jonkies in het team, ze hebben ondermaats gepresteerd'', zei hij.

Van der Wart mocht zaterdag nog wel strijden om een finaleplek op de 500 en 1500 meter, maar slaagde niet in die missie. Op de 1500 meter werd hij kansloos zesde in de halve finale, op de kortste afstand strandde hij al in de kwartfinales. Hij werd in zijn race derde, achter de Koreaan Seo Yi Ra en de Rus Dmitri Migoenov.

Daarmee staat vast dat Nederland slechts met twee schaatsers mag starten op het WK van 2017, in Ahoy Rotterdam. Om de drie startplaatsen te behouden, had Nederland namelijk een man bij de beste acht en een tweede bij de beste zestien moeten hebben. Die missie bleek veel te hoog gegrepen, zonder Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma in de baan.

Die ontbraken vanwege blessures, waardoor de druk meer kwam te liggen bij Van der Wart en de twee nieuwkomers. Van der Wart toonde zich voor het toernooi echter onbewogen. ,,Het verandert niets aan mijn doelen, ik wil gewoon een medaille'', zei hij vooruitblikkend. De Nederlander kwam echter niet in de buurt van de podiumplaatsen.

De relay staat later op zaterdag nog op het programma.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement