Luiten sluit zich af voor debuut op Spelen

Joost Luiten heeft de olympische drukte achter zich gelaten om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op zijn debuut op de Spelen. De Nederlandse golfer verruilde dinsdag het olympisch dorp in Rio de Janeiro voor een appartement vlakbij de golfbaan, waar hij samen met zijn coach verblijft. ,,In het olympisch dorp is er toch een andere sfeer en zijn er andere prikkels. Het is voor mij het beste om de voorbereiding te doen zoals ik altijd doe. Ik moet me focussen op mijn eigen ding'', aldus de 30-jarige Nederlander woensdag.

Golf keert in Brazilië na 112 jaar terug op de Olympische Spelen. Het toernooi voor de mannen begint donderdag. Luiten is al langer in Rio de Janeiro en kijkt zijn ogen uit. ,,Normaal gesproken zie ik dit alles op de bank thuis. Ik heb wel grote toernooien meegemaakt, maar dat is niets in vergelijking met dit. Ik val van de ene verbazing in de andere.''

In het olympisch dorp deelde de Bleiswijker een appartement met tennissers Robin Haase en Jean-Julien Rojer. ,,Dat is wel leuk, golf en tennis hebben veel raakvlakken. Ook zij doen een individualistische sport, we praten over veel zaken. Sinds ik hier ben heb ik echt een Oranjegevoel. Ik voel me echt onderdeel van het team. Ik ben ook weleens voor Europa uitgekomen, maar dit is een overtreffende trap'', zegt Luiten.

Gaaf

Veel topgolfers hebben afgezegd voor Rio vanwege het zikavirus. De nummers één tot en met vier van de wereld (de Australiër Jason Day, de Amerikanen Dustin Johnson en Jordan Spieth en de Noord-Ier Rory McIlroy) ontbreken om die reden. Al wordt ook beweerd dat het zikavirus wordt gebruikt als excuus om niet te gaan. Luiten: ,,We moeten de toppers ook de tijd geven. Als ze later onze verhalen horen, zullen ze spijt hebben. Het moet gaan leven, tennis had ook tijd nodig toen het werd toegevoegd aan het olympische programma. Als je dit toernooi wint, ben je vier jaar lang olympisch kampioen. Dat is wel heel erg gaaf.''

De afgelopen dagen bezocht Luiten zwem- en tenniswedstrijden in Rio de Janeiro. Zo zag hij Haase en Rojer in het dubbelspel verliezen van Spanje, en was hij zondag bij het zwemmen getuige van drie wereldrecords.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement