Lotte van Beek keert terug in Friese gewest

Lotte van Beek. Foto ANP/Vincent Jannink

Na twee jaar TalentNed keert schaatsster Lotte van Beek terug in de gewestelijke schaatsploeg van coach Henk Hospes.

Onder diens vleugels bloeide de in Heerenveen woonachtige Zwolse in het seizoen 2017-2018 op. Op de Olympische Spelen van Pyeongchang greep ze op 0,01 seconde naast het brons. Dat ging destijds naar Marrit Leenstra uit Wijckel. Wel veroverde Van Beek zilver met de Nederlandse achtervolgingsploeg.

Door longproblemen kende Van Beek een matig seizoen, dat ze voortijdig beëindigde. ,,Ik heb astma en was resistent geworden voor de medicatie.’’ Ze kampte met continue pijn en zuurstoftekort. ,,Ik stopte om mijn longen rust te geven.’’ Een maandje geleden pakte ze de trainingen weer op. De nieuwe medicijnen lijken te helpen.

Met Henk Hospes wil ze een frisse start maken. ,,We hadden na het seizoen een gesprek en het klikte meteen weer. We hebben aan een half woord genoeg.’’ De ambities van Van Beek zijn duidelijk. ,,We hebben wat recht te zetten’’, zegt ze verwijzend naar die vierde plaats op de Winterspelen. ,,De vorige keer hadden Henk en ik een jaar de tijd, nu twee. Hopelijk pakt het weer goed uit.’’