Long Read: Het bewogen sportieve leven van olympiër Max van Gelder (91)

Stel dat Epke Zonderland en Marit Bouwmeester vandaag te horen krijgen dat ze niet naar de Olympische Spelen mogen. Dit bijvoorbeeld omdat Rusland een opstand in Oekraïne heeft neergeslagen en sportkoepel NOC besluit niet naar Rio te gaan. Hoe zouden Zonderland, Bouwmeester, de overige sporters, politici en miljoenen Nederlanders reageren? Zestig jaar geleden gebeurde iets dergelijks. Tot groot verdriet van Max van Gelder uit Heerenveen, destijds waterpolo-international. Hier zijn verhaal over 1956. En meer, veel meer.

Het zou deze middag gaan over de gebeurtenissen aan de vooravond van de dertiende Zomerspelen. Die werden in 1956 voor de eerste keer op het zuidelijke halfrond gehouden, in het Australische Melbourne. Maar de nu 91-jarige Max van Gelder heeft veel meer meegemaakt. Daarom passeert veel meer de revue. Sport vormde bij alles een belangrijke pijler.

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na verzenden leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

of koppel uw abonnement

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement