Het was deze week tien jaar geleden dat het WK voetbal van 2018 aan Rusland werd toegewezen en Qatar het toernooi van 2022 alvast kreeg toegeschoven.

Bedankt voor het oprakelen van de herinnering, NOS. Maar niet heus. Ik dacht dat ik die hele kwestie voorgoed uit mijn geheugen had gewist. Dat het een boze droom was en dat het mondiale voetbalgebeuren niét een stinkende klucht was geworden waarbij een stel omkoopbare FIFA-bonzen elkaar eens in de vier jaar de bal toewerpt, lui vanuit het losse polsje.

Ik dacht terug aan 2009. Op een herfstachtige dinsdag van dat jaar nam ik de lift naar de veertiende verdieping van de Kennedytoren in Eindhoven. Daar zetelde Harry Been, de grote baas achter de lobby om het WK voetbal naar Nederland en België te halen.

Harry was een beetje van ons. Ooit voetbalde hij in het eerste elftal van vv Haulerwijk. Harry-de-voetballer was te lief, hij trok zijn been vaak terug. ‘Kom op jonkje, it is jim mem net!’, riepen de mensen dan.

We lachten smakelijk om de anekdote, maar dat was toen en nu was nu. Harry Been had zijn voetbalshirt ingeruild voor driedelig grijs en daarin hoopte hij FIFA-baas Sepp Blatter te bewegen het WK van 2018 naar Amsterdam, Rotterdam, Brussel én Heerenveen te brengen. En anders maar dat van 2022.

Die middag op de veertiende verdieping – de Cruijff-symboliek ontging ons niet – gaf Harry hoog op van de kansen. ,,Wij kunnen het beter dan Japan en Zuid-Korea in 2002’’, zei hij. ,,En als enige bid hebben we al sponsors binnen, 5 miljoen euro. Dat maakt indruk bij de FIFA.’’

Nog zie ik hem naast Johan Cruijff en Ruud Gullit op de fiets door Zürich karren, met het bidbook van de lage landen onder de snelbinder. Och, wat zag dat er prachtig uit. Zoveel oprechte liefde voor het spelletje, dat zou de bobo’s van de FIFA vast het laatste zetje geven om hun stem uit te brengen op ‘The HollandBelgium Bid’.

Afijn, u weet hoe dat afliep. We zijn er met open ogen ingefietst. Blatter schopte de Hollandse rijwielen persoonlijk naar de schroot om ruim baan te maken voor de limousines van Poetin en de Qatarese oliesjeiks.

En Harry? Die zal zich weer even dat veel te lieve spelertje van Haulerwijk hebben gevoeld.

johann.mast@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct