Laura Krans nam deze week al even een kijkje op het NK-parcours in Surhuisterveen. FOTO HENK JAN DIJKS

Laura Krans laat zich niet uit het veld slaan

Laura Krans nam deze week al even een kijkje op het NK-parcours in Surhuisterveen. FOTO HENK JAN DIJKS

Laura Krans kan niet wachten: morgen doet ze mee aan het NK veldrijden in het Friese wielerwalhalla Surhuisterveen. Voor de renster uit De Wilp is het een wedstrijd in haar spreekwoordelijke achtertuin.

Modder, plassen, heuvels, trappen en andere hindernissen én ook nog regen en kou trotseren. Het is de dertigjarige Laura Krans op het lijf geschreven. Het kan morgen niet mooier: het NK is voor haar zo goed als naast de deur. ,,Op de fiets is het twintig minuutjes van De Wilp naar Surhuisterveen. Maar morgen ga ik met de auto.”

Laura Krans is een laatbloeier. De echte passie voor de fiets ontbrandde ruim vijf jaar geleden. Krans is nu bezig met een ‘inhaalslag’, die haar inmiddels ver heeft gebracht.

Veldrijdersvirus

,,Vroeger deed ik wel wat aan wielrennen. Dat was op de weg en ik deed het vooral als hobby”, vertelt Krans. ,,Ik begon serieus toen ik 25 was. Ik moest alles ontwikkelen. Het gaat prima. Ik voel vaak dat ik fysiek goed ben. Ik kan het wat langer volhouden dan mijn tegenstanders.”

Het ‘veldrijdersvirus’ kreeg ze van haar man, Jan-Albert Krans. Hij hielp haar in het zadel. ,,Ik ontmoette hem in 2008, toen was hij altijd aan het veldrijden. Ik ging natuurlijk bij zijn wedstrijden kijken, maar ik was nog niet super enthousiast. Dat kwam later”, aldus Laura Krans.

,,Jan-Albert zei op een gegeven moment: laten we voor jou ook een fiets aanschaffen en dan eens zien of je het leuk vindt. Toen ik het probeerde, ging het best goed. Niet veel later hebben we nog een fiets gekocht, zodat je tijdens wedstrijden kunt wisselen als er te veel drek tussen de tandwielen is gekomen.”

Laatbloeister uit De Wilp vreesde na valpartij even voor deelname aan NK

Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid en kijkt manlief toe achter het lint. Jan-Albert Krans: ,,Toen ik minder ging fietsen, ging Laura juist meer fietsen. Nu begeleid ik haar, met onder andere het materiaal. Ik fiets nu helemaal niet meer. Je bent elk weekeinde weg en daar ben ik wel klaar mee. Ik haal er nu veel plezier uit als Laura goed fietst.”

De fiets brengt Laura Krans tot over de landsgrenzen. In oktober deed ze mee aan de grote Kronborg-cyclocross in het Deense Helsingør. Daar viel het NK bijna in het water.

Over de kop

,,Tijdens de wedstrijd was er een steil stuk naar beneden, dat was niet te fietsen. Dus besloten veel deelnemers te lopen, ik ook”, vertelt de renster uit De Wilp. ,,Op een zeker moment wilde iemand mij inhalen, maar dat liet ik niet toe. Ik ging harder lopen. Te hard: ik vloog over de kop en ging daarbij door mijn enkel. Na de wedstrijd zag ik pas hoe dik die was geworden.”

Ze ging naar het ziekenhuis en vreesde voor een gebroken enkel. Dat bleek gelukkig niet het geval. Krans: ,,Maar de enkelbanden waren wel gescheurd.”

Ze zat even bij de pakken neer. ,,Er gingen allerlei gedachten door mijn hoofd. Ik was bang dat ik het NK zou moeten missen. Maar ik laat me niet uit het veld slaan! Ik heb er nog altijd een beetje last van, vooral als ik me heb ingespannen, maar ik doe gewoon mee in Surhuisterveen.”

Knappe resultaten

Krans boekte op weg naar de nationale titelstrijd een aantal mooie resultaten. Ze koestert de podiumplaatsen die ze behaalde tijdens de cross van Norg. Zowel in 2016 als op Tweede Kerstdag van vorig jaar eindigde ze als derde. ,,En dat op een pittig parcours, met lastige bochten en vele klimmetjes en afdalingen. Het was een hele snelle wedstrijd. Zeker daarom ben ik trots op die derde plaatsen, omdat het niet echt mijn specialiteit betrof. Ik heb liever een race die langzamer gaat, op een zwaar parcours waarop keihard gewerkt moet worden.”

In Surhuisterveen wil Krans haar beste prestatie ooit leveren. ,,Het NK moet het hoogtepunt worden.” Ze durft echter niet te denken aan een plaats op het erepodium. Ondanks de afwezigheid van meervoudig olympisch- en wereldkampioene Marianne Vos staat er een sterk vrouwenveld aan de start.

Krans: ,,Een plekje bij de eerste drie is daarom niet reëel, daar ben ik eerlijk in. Mijn doel is om bij de beste tien te finishen.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct