Boksschool De Wâldhoek uit de Westereen organiseert sinds 1 juni al jeugdtrainingen in de buitenlucht. In het oranje bondscoach Hennie van Bemmel als gastdocent.  FOTO De Wâldhoek

Lachende gezichten op sportvelden: ‘Een van de betere berichten van laatste maanden’

Boksschool De Wâldhoek uit de Westereen organiseert sinds 1 juni al jeugdtrainingen in de buitenlucht. In het oranje bondscoach Hennie van Bemmel als gastdocent. FOTO De Wâldhoek

Het Friese sportleven was gisteren nog steeds aan het bijkomen van de versoepelde coronamaatregelen die de sportzomer anders maken dan gedacht. Het zorgt in elk geval overal voor lachende gezichten

Dat de contactsporten vanaf 1 juli in plaats van 1 september weer mogen, werd met gejuich ontvangen in bijvoorbeeld de judo- en bokskampen. ,,Ik kan niet wachten”, meldde de Leeuwarder judoka Tornike Tsjakadoea (met Georgische roots), die inmiddels zeker is van een startbewijs voor de uitgestelde Zomerspelen van 2021 in Tokio.

Toen Rutte woensdagavond het licht weer op groen zette, voelde Tsjakadoea een enorme last van zijn schouders vallen. ,,Wat een opluchting”, zei hij. ,,Ik was vooral blij. Ik heb geen idee hoe mijn agenda er de komende tijd nu uit gaat zien, er is wat dat betreft nog best veel onduidelijkheid, maar ik ben blij dat ik weer mag.”

Geblesseerd

Tsjakadoea kreeg bijval van talent Natascha Ausma (Lippenhuizen). ,,Ik heb afgezien van de tijd dat ik weleens geblesseerd ben geweest, nog nooit zo lang niet gejudood. Meer dan drie maanden. Ik heb de laatste tijd vooral aan kracht- en conditietraining gedaan.”

Nu is het wachten op een nieuwe kalender. Tsjakadoea: ,,Ik ben van plan om in augustus een buitenlandse trainingsstage te doen. Ik heb er in elk geval weer veel zin in. Alles gaat nu echt draaien om de Spelen. Ook al zijn ze uitgesteld, ik kan niet wachten.”

Ausma: ,,Ik ben benieuwd wanneer we weer toernooien gaan judoën. Want dat zijn natuurlijk vaak toernooien met veel buitenlandse deelnemers. Gaan die wel door? Elk land heeft natuurlijk zijn eigen coronaregels.”

Zoals gezegd, in boksland gingen de armen ook de lucht in na het nieuws uit Den Haag. ,,Dit was een van de betere berichten van de afgelopen maanden”, reageerde Bernard Jansen van boksschool De Wâldhoek uit De Westereen. Jansen is ruim twee maanden dicht geweest, maar pakte sinds 1 juni de activiteiten in de buitenlucht weer op.

Partytent

Hij prees zich gelukkig met een ruime parkeerplaats voor zijn boksschool en het bijbehorende fraai gemaaide perk, dat de omvang heeft van twee voetbalvelden. ,,Daar heb ik een grote partytent neergezet zodat het nog wat lijkt. De hal blijft overigens dicht tot 1 september.”

Om de groepstrainingen voor de jeugd – die dus al waren toegestaan – interessant te maken, had Jansen bondscoach Hennie van Bemmel bereid gevonden gasttrainingen te komen geven aan de jeugd van De Wâldhoek. ,,Belangeloos”, aldus Jansen. ,,Mooi toch?”

Jansen vreest de komende tijd vooral het handhaven van de anderhalvemeterregel. ,,Dat was al te niet te doen. En wat mij betreft nog steeds niet. Gelukkig is alles nu iets versoepeld want dit had ik niet nog drie, vier maanden kunnen volhouden. Dan had ik mijn boksschool definitief gesloten. Ik heb gelukkig nul opzeggingen. Maar mijn traditionele gala, dat ik elk jaar samen met Frisia in Leeuwarden in mei organiseer, kon nu niet doorgaan. Dat heeft me 5000 euro gekost. Dat is serieus geld.”

Op het water weten ze nog niet goed hoe te reageren op de laatste ontwikkelingen. ,,De Sneekweek gaat sowieso niet door”, stelde Karst Doevendans nog maar eens. Doevendans is de voorzitter van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. ,,De diverse NK’s die we voor september hebben staan, gaan we nu niet naar augustus halen.”

Doevendans vindt het nieuws nog verwarrend. ,,Die anderhalvemeterregel is moeilijk na te komen voor de vrijwilligers. Hoe kunnen we zo wedstrijden organiseren? We moeten nog in overleg, want we hebben als bestuur een belangrijke verantwoordelijkheid. Tot 1 september hebben we twee jeugdwedstrijden in de Optimist uitstaan, eentje aan het begin van de zomervakantie en eentje aan het eind. Ik denk niet dat we meer kunnen doen want onze vrijwilligers hadden niet echt op dit nieuws gerekend. En hebben misschien al andere plannen. Nou ja, we gaan maar eens overleggen.”

Skeelertoppers

Gisteren werd ook bekend dat het NK inlineskaten (21 t/m 23 augustus) niet in Oldebroek wordt gehouden, maar in Heerenveen (baan) en Wolvega (weg). Oorspronkelijk stond dit NK voor eind mei gepland. Oldebroek gaf de organisatie terug, waarna de Friese locaties toehapten. ,,Dat wordt voor de overdekte piste in Heerenveen nog een uitdaging, daar kunnen we maximaal 250 toeschouwers ontvangen”, aldus Marcel Scheperkamp, disciplinemanager inlineskaten van de KNSB.

De wedstrijden in Heerenveen en Wolvega worden voor de skeelertoppers meteen de hoogtepunten van dit seizoen, want internationale kampioenschappen worden dit jaar niet meer gehouden. Zowel EK (Portugal) als WK (Colombia) zijn voor 2020 definitief afgelast..

Nog leuker is dat het NK marathon en de 100 meter sprint op 29 augustus op het F1-circuit van Zandvoort worden gehouden. Het zal de eerste wedstrijd worden op de plek waar eerder dit jaar Max Verstappen c.s. werden verwacht. Scheperkamp: ,,Hoe mooi is het om een NK inlineskaten te kunnen houden op dat gloednieuwe asfalt, terwijl daar nog geen race verreden is. Ik was er zelf bij, toen het EK-inlineskaten werd gehouden op het F1-circuit van Lagos in Portugal. Dat was echt heel bijzonder en wat mij verbaasde was hoe enorm snel daar gereden werd.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct