Laatste keer finish bergop in Tour

Na de tijdrit van donderdag wacht de 177 overgebleven renners in de Tour de France vrijdag weer een pittige etappe. Het is de laatste keer dat de finish bergop is.

De start van de etappe is om 13.10 uur in Albertville, de stad waar in 1992 de Olympische Winterspelen waren. De finish is 146 kilometer verderop in Saint-Gervais Mont Blanc. De renners moeten vier serieuze bergen over. Na 42,5 kilometer wacht eerst de Col de la Forclaz de Montmin, een berg van de eerste categorie. De eerste helft van de klim is nog relatief eenvoudig, maar na iets meer dan 6 kilometer wordt het zwaarder (met stijgingspercentages van soms meer dan 12 procent).

Na een berg van de tweede categorie na 73,5 kilometer (Col de la Forclaz de Queige) moeten de renners na 96,5 kilometer de Montée de Bisanne (een berg van de buitencategorie) op rijden. Die berg was nog niet eerder opgenomen in de Tour de France.

Mont Blanc

De negentiende etappe eindigt met de beklimming van Saint-Gervais Mont Blanc (eerste categorie). Het is voor de derde keer dat een Touretappe op de flanken van de Mont Blanc finisht. Chris Froome, drager van de gele trui, won vorig jaar in het Critérium du Dauphiné de etappe naar Saint-Gervais Mont Blanc.

De finish is vermoedelijk rond 17.40 uur.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement