De monumentale tribune van LSC in Sneek die binnenkort grondig wordt opgeknapt.

LSC 1890 heeft de mooiste tribune (maar die is wel toe aan een opknapbeurt)

De monumentale tribune van LSC in Sneek die binnenkort grondig wordt opgeknapt. FOTO ARJEN POSTHUMA

De ‘mooiste tribune van Noord-Nederland’, op Sportpark Leeuwarderweg te Sneek, is momenteel niet de best onderhouden tribune. Daar komt echter snel verandering in.

Het tribunegebouw in Sneek is 93 jaar oud. Sportpark Leeuwarderweg werd in 1928 geopend en bood niet alleen onderdak aan voetbal, maar ook aan atletiek, kaatsen en tennis. Rond het veld lag jaren een paardenrenbaan, waarop ook races met windhonden werden gehouden.

De best bezochte voetbalwedstrijd vond plaats op 21 mei 1944, toen de teams van de districten Noord (met Abe Lenstra) en West (Kick Smit) tegen elkaar speelden. Daar kwamen zo’n 10.000 toeschouwers op af. De Duitsers voerden die middag een razzia uit, waarbij 21 mannen werden opgepakt. Het tribunegebouw bood honderden mannen de kans zich te verstoppen.

Sloop dreigde eind vorige eeuw

In oorspronkelijke staat was het tribunegebouw negen meter langer dan nu. Eind vorige eeuw werd de zaag gehanteerd, omdat het groeiende LSC meer ruimte nodig had voor kleedkamers. Er is in die periode ook met de gedachte gespeeld om het gebouw te slopen en volledig te vervangen door nieuwbouw.

,,Gelukkig is dat er niet van gekomen’’, aldus Henk Douwsma, voorzitter van LSC. ,,Het is zeker waar dat we de ‘lusten’ ervaren van dit gebouw. Het geeft het sportpark een karakteristieke uitstraling en geeft de club bekendheid. We zijn er heel trots op. Maar we hebben er ook de ‘lasten’ van. We kampen met ruimtegebrek en een oud, houten gebouw vergt heel veel onderhoud.’’

Het tribunegebouw is ruim twintig jaar geleden uitgeroepen tot rijksmonument. Dat geldt tevens voor de twee kassahokjes bij de hoofdingang. Sloop is derhalve uit den boze, ,,en dat gaat ook nooit gebeuren’’, aldus Douwsma.

Opknapbeurt broodnodig

Een verhuizing van zijn vereniging, zodat de grond gebruikt kan worden voor woningbouw, is evenmin aan de orde. ,,Omdat we als club nog altijd groeien, is het woekeren met de ruimte, maar we gaan hier niet weg. Daarbij helpt het dat het unieke gebouw gewaardeerd wordt. Er komen liefhebbers uit heel het land speciaal voor naar Sneek. Vorig jaar kwamen er 1500 mensen af op een herdenkingswedstrijd en nu zijn we de mooiste tribune van Noord-Nederland. De stad mag trots zijn op deze accommodatie.’’

Maar eerlijk is eerlijk: het rijksmonument snakt naar een opknapbeurt. Veel houten banken moeten worden geverfd en er zullen flinke stukken vernieuwd moeten worden.

,,We waren ons hier al jaren van bewust’’, zegt Douwsma, ,,maar we zaten in een fase waarin we met de gemeente spraken over de broodnodige uitbreiding van de kleedkamers. We hadden het idee om alles in één keer te doen, maar gezien de staat van de tribune konden we niet langer wachten. De coronatijd heeft de plannen bespoedigd. Onze leden kunnen niet voetballen en toen we ze dit najaar polsten om te helpen bij het opknappen van de tribune, bleek de animo groot.’’

Binnenkort wordt begonnen met de opknapbeurt. ,,We pakken het grondig aan, onder leiding van professionals die verbonden zijn aan bedrijven die ons gratis voorzien van advies en materialen’’, aldus Douwsma. Over een half jaar moet de ‘mooiste tribune van het Noorden’ er weer op z’n best bij staan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Amateurvoetbal
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct