Sneltesten, lege tribunes, dekentjes en warmlopen met handschoenen. LDODK mocht zaterdag proefdraaien voor de start van de Korfbal League.

Het deed nogal wat stof opwaaien in korfballand, toen half december bekend werd gemaakt dat er groen licht was voor de Korfbal League om los te gaan. Twaalf clubs mogen vanaf zaterdag met hun eerste en tweede(!) team weer in actie komen, nadat duidelijk werd dat de hoogste competitie van Nederland onder de uitzonderingspositie voor topsporters valt die sportkoepel NOC-NSF bedong bij de overheid. Er waren heel wat korfballers, bestuurders (van clubs buiten de League) en liefhebbers die het onbegrijpelijk noemden.

,,Het ís ook gek en dubbel”, beseft ook Marloes Frieswijk. ,,Ik vind het heel leuk dat we weer echte wedstrijden mogen gaan spelen, maar het voelt raar omdat heel veel andere dingen niet mogen.”

Ze heeft vriendinnen die in de zorg werkzaam zijn en natuurlijk krijgt ook Frieswijk de soms duizelingwekkende getallen over besmettingen en ziekenhuisopnames mee, zowel in Nederland als over de grens. ,,Heel Nederland ligt plat, maar wij mogen korfballen en we zitten niet eens in een bubbel.”

Niet voor niets hebben ploeggenoten Femke Faber en Diana van der Vorst besloten vanwege hun werk met kwetsbare mensen voorlopig geen deel uit te maken van de selectie van LDODK. Frieswijk: ,,Dat kan ik echt heel goed begrijpen.”

‘Vreemdste seizoen ooit’

Ook André Zwart weet nog niet zo goed wat hij van de hele situatie moet vinden. Hij begint aan zijn negende jaar op het hoogste niveau, maar het is nu al het vreemdste seizoen ooit. De competitie was na het abrupte einde van het vorige seizoen al ongepland uitgebreid van tien naar twaalf clubs en naarmate de start (oorspronkelijk gepland in oktober) steeds verder verschoof, werd duidelijk dat er in twee poules van zes teams wordt gespeeld.

‘Ik merk aan mezelf wel dat het fijn is dat het weer kan en mag’

,,Heel jammer, maar dit is waar we het mee moeten doen met zijn allen. Ik denk dat iedereen, bij elke vereniging, wel een dubbel gevoel heeft bij hoe het nu gaat. Ik weet niet of we er wel of niet goed aan doen, maar ik merk aan mezelf wel dat het fijn is dat het weer kan en mag.” In de maanden zonder of met nauwelijks korfbal was er af en toe wel een potje tennis, maar echt voldoening haalde Zwart daar ook niet uit. ,,Dit is wat ik het liefste doe.”

Het voelde dan ook als een cadeautje dat hij zaterdagavond weer binnen de lijnen stond, ook al was het slechts een oefenwedstrijd tegen DVO (18-19 nederlaag). De Korfbal League-clubs speelden in de eerste twee weekeindes van 2021 onderlinge duels om op te warmen en nog iets van ritme op te doen, waarbij zoveel mogelijk regionaal werd gekoppeld. Zo had LDODK een week eerder tegen DOS’46 moeten spelen, maar de noordelijke rivaal haakte af wegens een groot aantal coronabesmettingen en/of -verdenkingen binnen de selectie.

‘Het kan een heel rare competitie worden’

Zo’n situatie kan vaker voorkomen. Mochten er van een selectie, die bestaat uit tien vrouwen en tien mannen, van één sekse meer dan zes afwezigen zijn door corona, dan kan een wedstrijd uitgesteld worden. In alle andere gevallen gaat het duel van het eerste gewoon door. Afgelaste wedstrijden van het tweede team worden niet ingehaald.

,,Het kan een heel rare competitie worden”, aldus Zwart. ,,Maar dat is voor iedereen gelijk. Het is natuurlijk niet waterdicht allemaal, zo reëel moet je zijn. We worden allemaal getest, we doen buiten het korfbal om zoveel mogelijk om een besmetting te voorkomen, maar uiteindelijk heeft ook iedereen gewoon zijn of haar studie of werk. Het enige geluk is nu dat de rest van het normale leven ook stilligt. Je kunt niet even samen ergens wat gaan eten of een avondje op stap.”

Toch was het zaterdag een rare gewaarwording. Normaal gesproken speelt LDODK in een vol huis, met gemiddeld zo’n 1000 toeschouwers die rondom het hele veld voor een intieme sfeer zorgen – en bovendien om de twee weken zorgen voor een aardige opbrengst qua entreegelden, een financiële tik die LDODK voorlopig nog goed kan opvangen. Tegen DVO waren alleen de strikt noodzakelijke aanwezigen in de hal.

Fris

Een van de gevolgen van het spelen zonder toeschouwers was dat het behoorlijk fris was. Eenmaal bezig met de wedstrijd merkten spelers en speelsters daar weinig van, maar de wissels – allemaal op een eigen stoel op anderhalve meter van elkaar en met mondkapjes op – pakten er al snel wat kleedjes bij om warm te blijven. Christian Dekkers liep zelfs warm met handschoenen aan om zijn vingers maar een beetje op temperatuur te houden voor het moment dat hij het veld in moest. ,,Ongelooflijk dit”, lachte de vriend van Frieswijk.

‘Het publiek kan je net dat ene zetje geven als het even niet wil’

,,Deze lege hal is wel een groot punt”, vond Frieswijk. ,,Het publiek kan je net dat ene zetje geven als het even niet wil. Dat is voor alle teams gelijk natuurlijk, dat weet ik, maar ik vind het echt jammer. In een volle hal spelen is ook een van de dingen die hier korfballen zo leuk maakt.”

Er zijn flink wat regels die moeten waarborgen dat de Korfbal League afgewerkt en uitgespeeld kan worden. Nog voor de wedstrijd van het tweede team moeten de spelers en speelsters van het eerste zich al laten testen. De kosten (zo’n 6 euro per sneltest, ook voor de technische staf en het begeleidingsteam) worden door korfbalbond KNKV betaald.

,,Verder mogen we niet inschieten tijdens de pauze van het tweede”, aldus Frieswijk. ,,En we mogen pas tien minuten nadat hun wedstrijd is afgelopen aan onze eigen warming-up beginnen.” Alles is erop gericht om zo min mogelijk kruisbestuiving te krijgen. Mede daarom reizen teams met maximaal drie personen per auto naar uitduels in plaats van als groep met een (taxi)bus.

En dan gaat het fluitje en loopt alles ineens door elkaar en zijn er stevige, fysieke duels van transpirerende en hijgende spelers rond de korf om de dit seizoen nieuw ingevoerde oranje-witte bal. Zwart: ,,De eerste keer dat er op trainen weer heel veel mocht was dat eigenlijk best gek.” LDODK trainde wekenlang in tweetallen, later in viertallen, en de selectie was opgesplitst waardoor een deel van de spelers en speelsters elkaar een periode niet zag.

Wat is er sportief mogelijk?

Nu de competitie zaterdag van start gaat, met een thuiswedstrijd tegen Groen Geel, is het de vraag wat er sportief mogelijk is. LDODK mist dus voorlopig nog Faber en Van der Vorst, terwijl steunpilaren Marjolijn Kroon en Friso Boode afscheid namen en nu genieten van hun korfbalpensioen. De ploeg van Henk Jan Mulder heeft dus wel een jasje uitgedaan.

,,Het is lastig te zeggen waar we nu staan ten opzichte van de rest”, weet Zwart. ,,Ook omdat je normaal een lange voorbereiding hebt en dan echt naar je vorm kunt toewerken. Nu moet je er eigenlijk direct staan, want het zijn maar tien wedstrijden. Eén slechte dag kan heel kostbaar zijn.”

,,PKC is favoriet, wij moeten het in de poule uitvechten met KZ wie er tweede wordt en ook naar de play-offs mag”, verwacht Frieswijk. Mogelijk is ook de derde of vierde plaats voldoende voor die extra wedstrijden, die moeten leiden tot het kronen van een nieuwe kampioen (vorig seizoen kwam die er niet).

‘Normaal is het leuker als er aan beide kanten van de ranglijst strijd is’

Het KNKV beslist waarschijnlijk deze week of de play-offs daadwerkelijk worden uitgebreid. Het lijkt verstandig dat wel te doen, omdat anders de kans bestaat dat de kaarten voor een aantal clubs al vroeg geschud zijn aangezien de bond eerder al besloot dat degradatie dit seizoen niet mogelijk is. ,,Laten we hopen dat ze het zo oplossen”, zegt Zwart. ,,Normaal is het leuker als er aan beide kanten van de ranglijst strijd is. Maar ja, het is dit seizoen allemaal verre van normaal dus ik snap die keuze wel. Alleen moet je de competitie dan wel op een andere manier spannend houden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct