Eline Haan speelt de bal naar Erwin Zwart. FOTO SIMON BLEEKER

LDODK als enige nog schadevrij

Eline Haan speelt de bal naar Erwin Zwart. FOTO SIMON BLEEKER Foto: Simon Bleeker

LDODK liet de eigen fans in de eerste thuiswedstrijd van het zaalseizoen tegen KZ een helft genieten, boekte een ruime zege (33-25) én staat bovenaan.

LDODK/Rinsma Modeplein is de enige van alle tien ploegen in de Korfbal League die na twee duels nog zonder puntverlies is. Het seizoen is nog bijzonder pril, maar met twee overwinningen mag de start van de ploeg uit Gorredijk er zijn. ,,Elke wedstrijd zien we als een nieuwe finale”, zei Julian Frieswijk. ,,De weg naar de play-offs is nog lang, maar dit is alvast prima.”

Hij was gisteren in vorm. Althans, in de tweede helft. Dat gold voor heel LDODK, dat aanvankelijk best veel moeite had met de tactiek van KZ. Sterker, constant liep de slordige thuisploeg in het eerste bedrijf achter de feiten aan. Het verschil was op een gegeven moment zelfs vier in het voordeel van de gasten uit Koog aan de Zaan. Bij rust was het 12-13.

,,We hadden moeite met hun achterverdedigen”, zei Frieswijk. ,,We bewogen te weinig en maakten slechte keuzes. Na rust speelden we een stuk beter, zochten we echt naar de goede momenten om te schieten. Toen ging het heerlijk. Het is fantastisch dat we het uiteindelijk zo hebben opgepakt. We moeten er in de volgende wedstrijden voor zorgen dat we zo goed beginnen.”

Al snel na de pauze kwam LDODK langszij en vervolgens ook voor het eerst op voorsprong. Het gat werd daarna steeds groter.

Basisspelers

Julian Frieswijk, die binnenkort 20 wordt, is een van de basisspelers bij het vernieuwde LDODK. Hij kwam in de zomer van 2018 over van SCO en is nu vakgenoot van zijn zus Marloes. Vorig jaar mocht Frieswijk een paar keer beginnen en viel hij af en toe in. ,,Dat was een leerjaar, maar nu is het anders”, zei hij gisteren. ,,Ik voel meer spanning voor een wedstrijd, maar hier doe ik het voor. Spelen in zo’n volle hal is geweldig.”

Eline Haan, die vorig jaar de overstap maakte van Ritola uit Zuidlaren naar LDODK, kon erover meepraten. Zij startte vorige week voor het eerst in de League (tegen Tempo) en had ook gisteren een basisplaats. Haan had als belangrijke taak om Marjolijn Schenk zoveel mogelijk van scoren af te houden. ,,Het was lastig, maar ik ben redelijk tevreden”, zei ze.

Schenk maakte er zes. ,,Eline heeft het naar behoren gedaan”, oordeelde coach Henk Jan Mulder. ,,Maar Schenk is niet voor niets international. Ze heeft een dodelijk schot.”

Vorig seizoen korfbalde Haan in het tweede. In de (verloren) veldfinale kreeg ze als beloning voor haar ontwikkeling al de kans om zich een helft te laten zien in het vlaggenschip. Ze werd bovendien jeugdinternational, was afgelopen zomer met Oranje onder 21 op stap in China en maakte net als Julian Frieswijk deel uit van de selectie die in oktober Europees kampioen werd.

In de eerste helft van de veldcompetitie speelde ze bijna alles bij LDODK en inmiddels heeft ze er dus ook in de League al twee duels op zitten. ,,Ik kan het soms niet bevatten allemaal, het overkomt me”, vertelde ze. ,,Het is super vet.”

Ze profiteert van het feit dat Femke Faber en Marjon Visser zijn gestopt. Diana van der Vorst kampte bovendien met een achillespeesblessure en is pas sinds een paar weken weer echt fit. ,,Maar dan moet je het nog wel laten zien”, zei Haan. ,,De concurrentie is gewoon groot.”

Een kwartier voor tijd werd ze naar de kant gehaald. Van der Vorst loste haar af. ,,Aanvallend kwam Eline wat minder in het stuk voor”, verklaarde Mulder. ,,En Diana is heel goed in samenspel. Dat hadden we even nodig.”

Laatste treffer

Clubman André Zwart moest zich tevreden stellen met een invalbeurt. Hij schoot de laatste treffer binnen en genoot daar zichtbaar van. Zijn broertje Erwin was topscorer met zeven doelpunten.

Voor het duel was er een minuut stilte wegens het overlijden van LDODK-erelid Foppe Terpstra. Hij was als voorzitter van LDO (Terwispel) betrokken bij de fusie met ODK (Gorredijk) in 1996. Foppe Terpstra werd 79 jaar.

home
net-binnen
menu