Kromowidjojo vijfde in finale 100 vrij

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft op de Olympische Spelen naast de medailles gegrepen op de 100 meter vrije slag. Ze werd vijfde in 53,08 seconden. Kromowidjojo moest haar status als olympisch kampioene op het koninginnennummer afstaan aan twee nieuwkomers: de Amerikaanse Simone Manuel en de Canadese Penny Oleksiak. Beiden finishten in 52,70 seconden. Het brons was voor de Zweedse Sarah Sjöström (52,99).

Kromowidjojo moest ook de Australische Bronte Campbell (53,04) voor zich dulden, wier favoriete zus Cate teleurstelde met 53,24 (zesde). De 25-jarige Groningse veroverde vier jaar geleden in Londen het goud op de 100 vrij en won vervolgens ook de 50 vrij. Vanaf vrijdag verdedigt ze haar titel op de kortste afstand in het Estádio Aquático Olimpico van Rio de Janeiro.

De 25-jarige Groningse ging de eindstrijd zeker niet als favoriete voor het goud in. Die status was voor Cate Campbell, sinds vorige maand de houdster van het wereldrecord met 52,06. 'Kromo' ging nog nooit zo hard, verre van dat zelfs. Sinds haar gouden race in Londen kwam ze nooit meer aan de 53,00 waarmee ze toen olympisch kampioene werd. De zwemkoningin van Londen maakte moeilijke jaren door, waarin ze twee keer van coach wisselde en het plezier in zwemmen een tijdje helemaal kwijt was. Pas de laatste anderhalf jaar, onder haar nieuwe coach Patrick Pearson, kwam de focus terug.

Het moest in Rio leiden tot de perfecte race, zoals ze zelf al die tijd riep. ,,Op de Spelen sta ik er'', zei 'Kromo' steeds. ,,En dan kunnen er gekke dingen gebeuren.'' Dat bleek donderdag, kort voor middernacht in Brazilië, wel tijdens de finale die uitdraaide op een sensatie. Het leverde de Nederlandse echter niet de gedroomde medaille op.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement