Kramer prolongeert titel op 5000 meter

Sven Kramer heeft zondag bij de NK afstanden in Heerenveen de titel op de 5000 meter geprolongeerd. Hij zegevierde in het uitverkochte Thialf in een tijd van 6.11,34.

De olympisch en wereldkampioen op deze afstand versloeg zijn grote rivaal Jorrit Bergsma in de achtste en voorlaatste rit met een flinke voorsprong. De olympisch en wereldkampioen op de 10.000 meter pakte zilver met een tijd van 6.13,19.

Het brons was voor Douwe de Vries, die in 6.19,90 finishte.

Voor Kramer was het zijn vierde Nederlandse titel op rij op deze afstand en zijn achtste in totaal. Hij verzekerde zich met zijn min of meer ingecalculeerde overwinning op dit onderdeel van een ticket voor de WK afstanden half februari in Rusland.

Bergsma was voor dat toernooi al geplaatst op de 5000 meter. Het derde WK-ticket ging zondag naar De Vries, die in de laatste rit nog net onder de tijd van Erik Jan Kooiman (6.20,54) dook.

Kramer aast bij de NK tevens op een startbewijs voor de EK allround in Minsk (9-10 januari). Na de 1500 meter op maandag wordt een gecombineerd puntenklassement (met 5000 meter) opgesteld. De eerste drie van dat fictieve klassement kwalificeren zich voor dat toernooi.

Bergsma liet zondag kort na afloop van de 5000 meter bij de NOS weten dat hij zeer waarschijnlijk afziet van deelname aan de EK allround. De Friese stayer geeft in die periode de voorkeur aan een trainingsstage. ,,Op de WK afstanden wil ik in topvorm zijn'', liet hij weten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement