Kramer op goudjacht om trauma van verkeerde wissel te verwerken

Als er iets is dat Sven Kramer deze Olympische Spelen wil, dan is het het goud op de 10 kilometer. Of hem dat lukt blijkt morgen rond lunchtijd.

Kramer heeft in principe gunstig geloot. De Heerenvener mag als laatste starten zodat hij tijdens zijn race weet welke tijd goed is voor goud. Kramer rijdt in de zesde rit tegen de Duitser Beckert. Zijn rivalen Jorrit Bergsma en Ted-Jan Bloemen zitten in respectievelijk rit vier en vijf.

Verkeerde wissel

De race van donderdag staat natuurlijk in het teken van de verkeerde wissel van acht jaar geleden, tijdens de 21ste Winterspelen. In Vancouver stuurde zijn coach Gerard Kemkers hem de binnenbaan in terwijl Kramer op dat moment de buitenbaan had moeten nemen. Diskwalificatie volgde, ook al klokte Kramer toen de snelste tijd van de dag.

Die blunder van Vancouver groeide uit tot een trauma, zeker nadat Kramer zich vier jaar geleden in Sotsji verkeek op Jorrit Bergsma.

Kramer won zondag goud op de 5 kilometer, Bergsma had zich niet voor die afstand geplaatst.

Jillert Anema

,,Welke tijd Jorrit moet rijden om Sven zenuwachtig te maken?’’, werd Bergsma’s coach Jillert Anema woensdag in Gangneung gevraagd. ,,Ik denk niet dat het lukt om Sven zenuwachtig te maken. Sven rijdt de tijd die hij kan rijden en wijkt daar nauwelijks van af.’’

Anema refereerde nog even aan zondag: ,,Het zou kunnen dat Sven op 95 procent heeft gereden. Hij is in goeden doen, maar het was geen top 5 kilometer van hem.’’

Bergsma en Kramer rijden morgen na de dweil. De 10 kilometer begint om 12.00 uur.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement