Kramer in olympisch jaar toch aan rug geopereerd

Sven Kramer hoopt dat hij na de operatie aan zijn rug stabieler en beter kan presteren. Foto ANP: Vincent Jannink

Schaatser Sven Kramer is dinsdagochtend aan zijn rug geopereerd. De operatie door professor Wilco Peul is succesvol verlopen.

De 35-jarige Heerenvener kampt al langer met rugproblemen. Zijn kwetsbare rug is niet stabiel genoeg, waardoor hij de ene dag op topniveau kan schaatsen en een dag later wordt belemmerd in zijn bewegingen. Alleen in absolute topvorm kan Kramer nog een gooi doen naar nieuw olympisch goud.

Over opereren dacht hij al langer na. Na het seizoen 2019-2020 zag hij er vooralsnog vanaf. ,,Ik bin eins te goed foar in operaasje”, zei hij toen bij een persmoment in Wolvega. ,,En ik ha net de garânsje dat it troch in operaasje better wurdt.’’ Was die er wel, dan had hij de kans zeker aangegrepen. Kramer zei toen ook dat hij een operatie aan de rug niet uitsloot.

Dat moment vond dinsdagochtend plaats in het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag. Uitgebreid onderzoek was aanleiding voor de operatie en biedt vertrouwen de klacht daarmee te kunnen verminderen, stelt zijn Team Jumbo-Visma in een verklaring. Het betrof een relatief kleine ingreep, waarvan het herstel op enkele weken wordt geschat.

Het tijdstip van de operatie is opmerkelijk. De schaatsers zijn begonnen aan het olympisch seizoen. In februari volgend jaar wil Kramer in Peking nog een keer schitteren op het hoogste podium. ,,Normaliter kies je als sporter in het olympisch seizoen liever niet voor een operatieve ingreep’’, stelt Kramer.

Zijn vertrouwen in professor Peul en het feit dat het om een kleine ingreep gaat die hem waarschijnlijk zal helpen in de jacht op succes, hebben hem doen besluiten er toch voor te gaan. ,,De afgelopen weken heb ik veel extra trainingsarbeid verzet en daarmee een flinke buffer opgebouwd voor de periode van herstel. Ik zie de toekomst met veel vertrouwen tegemoet’’, zegt Kramer.

Volgens zijn coach Jac Orie is Kramer al jaren op topniveau en ziet hij diens prestaties in trainingen nog altijd verbeteren. ,,Op het ijs laat zijn lichaam hem af en toe in de steek. Alles afwegende durven we deze stap te zetten.’’ Zowel de staf als Kramer denkt dat er een grote kans is dat hij na de ingreep beter en stabieler kan presteren.

Kramer, die op de laatste drie Olympische Spelen goud won op de 5 kilometer en in 2014 ook de beste was op de teampursuit, reist op 23 mei met zijn ploeg af naar het trainingskamp in het Italiaanse bergdorp Collalbo. Die trip staat voor de Heerenvener volledig in het teken van herstel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Schaatsen