Voor sommige spelers is het duel met NAC Breda vanavond bijna zeker het laatste optreden in een Cambuurshirt. Bijvoorbeeld voor Giovanni Korte. Over promotie, titel en toekomst.

Een aflopend contract, geen nieuwe aanbieding van de club. Ook geen gesprek dat gepland staat. Hoewel Cambuur (nog) niet officieel stelt dat de deur dicht is voor iemand als Korte of bijvoorbeeld ook Ragnar Oratmangoen en Jarchinio Antonia, is het een teken aan de wand: de wegen van club en spelers als deze zullen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gaan scheiden.

Voor Korte komt er in dat geval een einde aan een tweejarig dienstverband in Leeuwarden. Uitgerekend de laatste twee duels van dit seizoen zijn tegen voormalige werkgevers: FC Dordrecht afgelopen vrijdag en NAC Breda vandaag. Twee clubs ook waarmee hij in respectievelijk 2014 en 2017 precies deed wat hem met Cambuur in 2021 lukte: promoveren naar de eredivisie. ,,Maar dit was wel de knapste promotie van de drie”, oordeelt de aanvaller, verwijzend naar de gemiste promotie als koploper vorig seizoen en het herhalen van de goede prestaties en het winnen van de titel dit seizoen.

Vrijdag was hij even terug bij ‘Dordt’, aan de Krommedijk (0-1 winst Cambuur). En vandaag wacht die andere oud-club: NAC Breda. Met een beetje fantasie zou je het een persoonlijke mini-afscheidstournee kunnen noemen. Want Korte, die gaan de mensen in elk geval komend seizoen niet meer in de eerste divisie zien. Sowieso al niet met Cambuur, vanwege de promotie. En niet met andere clubs, want: niets meer te winnen.

Korte: ,,Je mag gerust weten: er zijn wel wat clubs uit de eerste divisie geweest met interesse. Maar ik ben drie keer gepromoveerd en nu ook nog door kampioen te worden. Dus dan moet je je afvragen: wat kun je er voor jezelf nog uit halen op dat niveau?”

De vraag stellen, is hem beantwoorden. Op naar de eredivisie dus maar? Wie weet. Maar zoals het nu staat, is dat niet met Cambuur. ,,Er is geen gesprek gepland. Mijn zaakwaarnemer en ik hebben er althans niks over gehoord. En ik vind dat het vanuit de club moet komen. Dat is mijn werkgever, die hoort dan het initiatief te nemen. Niet ik als werknemer.”

Een gedwongen afscheid betekent dat hij wel heeft meegeholpen de Leeuwarders naar de eredivisie te brengen, maar dat hij de entree op het hoogste niveau zelf niet zal beleven in het geelblauw. ,,Of dat niet wrang is?”, herhaalt hij de vraag. Om resoluut te antwoorden: ,,Nee, joh. Ik gun Cambuur het beste. Wat het draaglijker maakt, is dat ik ook al enkele jaren in de eredivisie heb mogen spelen met andere clubs. Ik denk dat het anders zou voelen als je het nog nooit hebt meegemaakt.”

Wellicht dat een andere eredivisieclub hem oppikt, maar Korte denkt verder dan Nederland. ,,Ik ben 28 jaar, een mooie leeftijd om een stap te maken. Misschien wel naar het buitenland.” Wat en waar precies, weet hij nog niet. Met een glimlach: ,,Maar in elk geval niet naar landen waar je van dat gedoe kan krijgen als niet uitbetaalde salarissen en dergelijke. Die verhalen hoor je ook zat, daar heb ik geen trek in.”

Korte zal dus vermoedelijk niet naar pakweg Cyprus verkassen, om maar eens wat te noemen. Wat de toekomst hem dan wel gaat brengen, wacht hij af. Uit zijn tijd in Leeuwarden kan de aanvaller hoe dan ook goede cijfers overleggen. De gedwongen coronapauze in voetballand gebruikte hij medio 2020 om voor zichzelf door te trainen en zo fitter en sterker te worden. Dat lukte, waarna Korte bij Cambuur dit seizoen tot 10 goals en 6 assists kwam in 33 optredens.

De concurrentiestrijd met Issa Kallon verloor hij gaandeweg de competitie. Vanavond vervangt hij zijn concurrent, die is geschorst voor het slotduel. Een basisplaats is er in eigen stadion ook voor de tegen Dordrecht nog in de opstelling afwezige Sonny Stevens, Calvin Mac-Intosch, Mees Hoedemakers en Jarchinio Antonia.

Vermoedelijke opstelling: Stevens; Schmidt, Schouten, Mac-Intosch, Bangura; Breij, Hoedemakers, Maulun; Antonia, Mühren, Korte.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct