Rodney Kongolo vond bij SC Heerenveen de stabiliteit die hij zocht. Maar zijn reserverol vreet aan hem. ,,Ik moet wel perspectief zien.”

Hij woont op steenworp afstand van sportpark Skoatterwâld. Zijn vriendin en tweejarige dochtertje voelen zich prettig in Heerenveen, net als hijzelf. Familie en vrienden komen geregeld langs. En ook niet onbelangrijk: Rodney Kongolo (23) vindt SC Heerenveen een fijne club.

Eigenlijk mist Kongolo maar één ding. Speelminuten.

Oké, hij stond onlangs twee duels in de basis. Maar realistisch, zegt Kongolo, kwam dat vooral door de afwezigheid van anderen.

De voorbije maanden zat Kongolo voornamelijk op de bank, na de komst van Lasse Schöne. Kongolo weet het: zijn speelwijze laat zich onmogelijk vergelijken met die van de ervaren Deen. De rust bewaren in balbezit, het wegdraaien bij tegenstanders en verzenden van goede passes – het zijn spelaspecten waarin Schöne normaal uitblinkt.

Kongolo is een beduidend minder gepolijste voetballer. Daar staat tegenover dat hij over meer loopvermogen en duelkracht beschikt, fungerend als golfbreker op het middenveld.

,,De trainer zegt dat hij meer voetbal op het middenveld wil”, zegt Kongolo. ,,Daar ben ik de dupe van geworden. Dat moet ik accepteren, ook al klinkt dat makkelijker dan het is. Ik weet zeker dat ik bij Heerenveen genoeg heb laten zien voor een basisplaats. Met mij erbij hebben we veel wedstrijden gewonnen.”

Kongolo omschrijft zijn seizoen als eentje met pieken en dalen. Een verhaal dat je goedbeschouwd kunt projecteren op zijn hele periode bij Heerenveen, dat hem drie jaar geleden overnam van Manchester City.

Hij voetbalde in de jeugdopleiding van de Engelse topclub, waar ze tevreden waren over Kongolo’s ontwikkeling. Zo nodigde trainer Pep Guardiola hem een paar keer uit bij de eerste selectie. Een prachtige ervaring, meetrainen met al die sterren, maar uiteindelijk wil een voetballer slechts één ding: spelen onder de lichtmasten van de stadions.

Vandaar dat Kongolo een jaar werd verhuurd aan Doncaster Rovers. Hij had een basisplaats bij de club, acterend op het derde niveau van Engeland, maar eenmaal terug in Manchester bleef zijn perspectief onveranderd. City wilde Kongolo opnieuw verhuren. Dat zag hij niet zitten. Kongolo snakte naar stabiliteit, wilde zich voor een langere periode committeren aan een club waar zijn kansen op speelminuten groot waren.

Met een grote glimlach ondertekende Kongolo in 2018 een contract bij Heerenveen. Maar zijn eerste seizoen verliep moeizaam. Kongolo kwam, met Jan Olde Riekerink als trainer, nagenoeg niet aan spelen toe.

Wat dat betreft pakte de aanstelling van Johnny Jansen goed uit. Kongolo werd basisspeler, was weliswaar niet altijd onomstreden, maar toonde zich wél geregeld een nuttige kracht. Tot eind februari van dit jaar, toen Kongolo zich weer moest schikken in een reserverol.

Hij heeft nog een contract tot de zomer van 2022. Wat Heerenveen met hem wil? Kongolo weet het niet. ,,Ik heb met Gerry Hamstra gesproken over een contractverlenging. Hij was ervan overtuigd dat het goed voor me zou zijn om bij te tekenen. Maar ja, vlak daarna werd Hamstra technisch manager bij Ajax. Sindsdien heb ik niets meer van de club gehoord.”

Het is lastig, besluit Kongolo. ,,Deze situatie zit me niet lekker, al ben ik niet iemand die moeilijk gaat doen of boos wordt. Ik heb het ook goed naar mijn zin bij Heerenveen. Maar ik moet wel perspectief zien. Ik moet gewoon bewijzen dat ik in deze ploeg moet spelen, ook als we straks beginnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. En dan zien we wel wat er op mijn pad komt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct