Knoops pleit voor duidelijkere regels atleten

Er moeten duidelijkere regels komen voor atleten. Daarvoor pleit advocaat Geert-Jan Knoops. Aanleiding is het wegsturen van turner Yuri van Gelder van de Olympische Spelen nadat hij alcohol had gedronken en laat was teruggekeerd in het olympisch dorp.

Het NOC*NSF wijst er op dat sporters zich hebben te houden aan een gedragscode en dat Van Gelder die regels niet heeft nageleefd. Om die reden is hij naar huis gestuurd. Knoops meent echter dat de regels niet duidelijk zijn en dat ,,de open norm 'handelen zoals een goed sporter betaamt' te arbitrair is''. Er is hierdoor een volstrekt willekeurig beleid ontstaan, aldus Knoops, dat sporters geen enkel rechtsbescherming biedt.

Van Gelder kan volgens Knoops het besluit nog aanvechten en via een kort geding alsnog deelname aan de finale afdwingen. Knoops heeft vaker met dit bijltje gehakt. In 2014 stond Knoops topzeiler Dirk de Ridder bij in een zaak bij het internationale sporttribunaal CAS. Naar aanleiding van die zaak kwam het CAS met een reeks criteria waaraan een oordeel van een nationale sportbond moet voldoen als er sancties worden opgelegd.

De vraag is of een rechtszaak voor Van Gelder nog op tijd kan komen: Van Gelder werd direct op het vliegtuig naar Nederland gezet.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement