Klaassen na debuut in 2014 verheugd dat hij eindelijk op EK staat

Klaassen na debuut in 2014 verheugd dat hij eindelijk op EK staat ANP

Davy Klaassen kan niet wachten tot het EK begint. De 28-jarige middenvelder maakte in maart 2014 zijn debuut voor het Nederlands elftal en staat nu eindelijk op een eindtoernooi. "Spannend is het niet, ik vind het vooral leuk", aldus Klaassen. "Het is toch wat anders dan een normale interland."

Klaassen kan zich de toernooien waar Oranje in het verleden aan meedeed nog aardig herinneren. "Als je als klein jongetje naar het Nederlands elftal kijkt, bekijk je die toernooien net als elke andere Nederlander. Dan hoop je dat Nederland zo ver mogelijk gaat komen. Dat is nu eigenlijk niet anders. Alleen ben ik er nu onderdeel van en heb ik er iets meer invloed op. Ik vind het hartstikke mooi om hier bij te horen."

Een basisplaats lijkt er voor de Ajacied (voorlopig) niet in te zitten. In het 5-3-2-systeem van bondscoach Frank de Boer bestaat het middenveld normaal gesproken uit Marten de Roon, Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum. Klaassen: "Ik denk dat iedereen het toernooi ingaat om te willen spelen. Ik denk dat er niemand bij is die denkt: ik ga even lekker een vakantie pakken hier. Uiteindelijk moet je het zelf laten zien en bepaalt de trainer wie hij opstelt. Het enige dat ik zelf in de hand heb, is om zo goed mogelijk te trainen. Laten we eerst de opstelling maar eens afwachten."

Toernooi

Het EK begint vrijdag met de wedstrijd tussen Italië en Turkije. "Vanavond gaan we met z'n allen kijken en dan begint het toch wel echt", aldus Klaassen, die zelf 15 jaar was toen Nederland voor het laatst een wedstrijd op een EK (in 2008) won. "Dat was een mooi toernooi, jammer dat ze er in kwartfinale tegen Rusland uitgingen."

Mede-international Frenkie de Jong was op dat moment zelfs pas 11 jaar. "Ik kan me die wedstrijden nog wel herinneren. Ik was toen op vakantie met mijn ouders. De poulewedstrijden hebben we vanuit daar gekeken. Vooral de duels met Italië en Frankrijk staan me nog goed bij", aldus de middenvelder over de overwinningen van 3-0 en 4-1.

Het toernooi lijkt langzaam te gaan leven in Nederland. De spelers van Oranje krijgen dat ook mee. "In Zeist hebben we ook gewoon verbinding met de telefoon. Je krijgt het wel mee", zei De Jong. "Het toernooigevoel is helemaal prima. We hebben er heel veel zin in en kunnen niet wachten tot zondag. We kijken er eigenlijk al naar uit sinds de kwalificatie begon."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport