Klaas-Jan Huntelaar wil scoren zolang zijn lijf het toelaat (+video)

De drang om doelpunten maken is altijd aanwezig. Al vele jaren lang. Klaas-Jan Huntelaar (34), die in het vorige decennium bij SC Heerenveen tot volle wasdom kwam, vertelt over passie, discipline en de liefde voor zijn vak.

(Bezoekers via de smartphone-app klikken hier voor de video)

Het is een drukte van belang in de kantine van De Toekomst, het sportcomplex van Ajax. Spelers, trainers, journalisten en andere aanwezigen lopen rond, lunchen en overleggen.

Klaas-Jan Huntelaar voelt zich hier als een vis in het water. ,,Ik vind drukte lekker”, zegt de spits van Ajax. ,,Het geeft me een lekker gevoel als er van alles om me heen gebeurt.''

,,Thuis, in onze woonboerderij in de Achterhoek, is het juist rustig. Voor zover dat kan met vier kinderen. Als ik uit het raam kijk, zie ik weilanden. Daar houd ik ook van. Ik vind het leuk om buiten te zitten en een vuurtje te maken. Of om gezellig met vrienden en mijn gezin te barbecueën.”

Denkwijze

Het is inmiddels bijna veertien jaar geleden dat Huntelaar, destijds twintig jaar, een contract tekende bij SC Heerenveen. Hij zei toen: ,,Druk voel ik eigenlijk nooit. Ik zie wel wat er op me afkomt.” Nu is er in dat opzicht niets nieuws onder de zon. Druk voelt Huntelaar nog altijd niet. Hij doet zijn werk als spits. Punt.

,,Ik ben eigenlijk nooit veranderd”, vertelt hij. ,,Natuurlijk, ik ben ouder geworden, heb heel veel ervaring opgedaan en ik heb drie zoons en een dochter. Maar mijn denkwijze als voetballer is ongewijzigd gebleven. Discipline is belangrijk. Het gaat om effectiviteit. Daar ben ik extreem mee bezig. Ik doe alles wat nodig is om een goal te maken, zowel op de training als in een wedstrijd.”

'Ik ben meer van het doen dan van het praten'

Effectief zijn op het veld, betekent niet dat er buiten het veld geen ruimte is voor afleiding. ,,Een dag van gekkigheid kan je een impuls geven. Je hoeft echt niet altijd binnen de lijntjes te kleuren. Als je behoefte hebt om een keer met vrienden op stap te gaan, dan moet je dat doen. Ontspanning krijg je soms ook door dingen te doen die op dat moment niet goed voor je zijn, maar op langere termijn misschien wel. Je moet een balans vinden. Voor je mentale gesteldheid is dat belangrijk.”

Waar hij de afgelopen jaren ook speelde, of het nu bij Ajax, Real Madrid, AC Milan, Schalke 04 of bij Oranje was, Huntelaar werd geen ander mens. Hoe groot de aandacht ook was, de Achterhoeker koos zijn eigen pad. ,,Ik ben meer van het doen dan van het praten. Je bent uiteindelijk wat je doet.”

Verbeek

Waarschijnlijk had hij het minder ver geschopt als hij niet zoveel wilskracht had gehad, zegt de spits. In Gertjan Verbeek, van 2004 tot 2008 hoofdtrainer bij Heerenveen, herkende hij zichzelf.

,,Verbeek is heel belangrijk voor me geweest. Ik wist meteen dat hij een echte leider is. We hadden een klik. Ik durfde fouten te maken en tegengas te geven. Ik kon ook overal met hem over praten.”

Dat praten deden Huntelaar en Verbeek bijvoorbeeld als ze met de hele spelersgroep ter ontspanning na de wedstrijd naar de sauna in Gorredijk gingen. ,,Dan zei hij: ‘Je rijdt even met mij mee’.’’

,,Dan zat ik bij hem in de auto en hadden we het bijvoorbeeld over een kans die ik had gemist. Hij had gezien dat de keuze goed was geweest, maar de uitvoering niet. Verbeek gaf me vertrouwen en adviseerde me om mijn instinct te blijven volgen. Een volgende keer zou ik wel weer scoren. Zo was het ook.”

Opmerkelijk: een jaar voordat Huntelaar naar Friesland trok, vroeg zijn zaakwaarnemer al aan Verbeek of hij interesse had in die jonge speler van toen nog PSV die elders ervaring moest opdoen. ,,Verbeek was trainer van Heracles, dat destijds in de eerste divisie speelde. Hij kende me nog niet zo goed en zag het nog niet in me zitten.”

Titel

Huntelaar belandde bij AGOVV in Apeldoorn en deed het bij die bescheiden club zo goed, dat hij een jaar later wél interessant was voor Verbeek. ,,Ik leerde bij AGOVV echt belangrijk te zijn voor een team, omdat ik elke week speelde. Bij PSV zat ik wel bij de selectie, maar echt serieus werd ik nog niet genomen. Een trainer van een topclub wil nu eenmaal vaak 'een zekerheidje' in de spits. Dat was ik natuurlijk nog niet.”

Bij Heerenveen legde hij vervolgens de basis voor de rest van zijn loopbaan op het allerhoogste niveau, met 33 doelpunten in 46 competitieduels. ,,We hadden een goed elftal en daar profiteerde ik als spits ook van. Heerenveen was een team dat net onder de top meedraaide en we speelden Europees voetbal.” Grijnzend: ,,Ik kan me alle doelpunten nog wel herinneren. Een van de mooiste was tegen NAC in Breda. Ik nam een lange bal aan met rechts, kapte de tegenstander uit en schoot met links binnen.”

'Onze ruime zege in de eerste onderlinge wedstrijd deed geen recht aan de verhoudingen op het veld'

Huntelaar keerde afgelopen zomer niet terug naar Ajax om af te bouwen. Integendeel. Hij kwam naar Amsterdam om kampioen te worden, iets wat hem in zijn eerste periode bij de club niet lukte.

Het wordt nu echter weer niks in dit voor Ajax bewogen seizoen, met het vreselijke lot dat publiekslieveling Abdelhak Nouri in de voorbereiding trof en het ontslag van trainer Marcel Keizer vlak voor de kerst. De achterstand op koploper PSV bedraagt tien punten. ,,Het ligt niet voor de hand dat we alsnog de titel grijpen”, zegt Huntelaar met gevoel voor understatement.

Oranje

Geen nood. Zijn contract loopt aan het einde van dit seizoen af, maar hij wil het liefst door in Amsterdam. Huntelaar, met 42 goals in 76 duels tweede op de topscorerslijst aller tijden van het Nederlands elftal en deze competitie al goed voor tien goals, wil voetballen zolang zijn lijf het toelaat.

,,Ik wist op mijn twaalfde al dat ik prof wilde worden en ik blijf spelen zolang ik zin heb, misschien wel tot mijn veertigste. Waarom niet? Ik ben nog niet klaar. Voetbal is mijn passie. Ik zal daarom de deur voor Oranje (hij speelde eind 2015 zijn laatste interland, red.) ook nooit zelf dichtdoen. Uitkomen voor je land is het allermooiste.”

Na een korte stilte: ,,Ik zou graag zien dat mijn kinderen later dezelfde liefde krijgen voor wat ze gaan doen. Ze moeten wat mij betreft niks en mogen veel. Als ze maar hun best doen. Met dat idee ben ik zelf ook opgevoed.”

De spits hoopt zondag in de Arena te kunnen spelen tegen Heerenveen. De laatste twee competitieduels, met ADO en Vitesse, moest hij overslaan wegens een kuitblessure.

,,Het is altijd speciaal om tegen clubs te spelen waarbij ik een verleden heb. Ik vind het leuk om Stijn Schaars weer even te zien. Het huidige Heerenveen is minder goed dan in mijn tijd, maar heeft zeker leuke spelers. Onze ruime zege in de eerste onderlinge wedstrijd (0-4) deed ook geen recht aan de verhoudingen op het veld. Ik ben benieuwd.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct