Je zult maar geboren zijn in pak ‘m beet 2009 of later. Dan is de kans groot dat er weinig of geen actieve herinneringen aan het Nederlands elftal op een groot eindtoernooi zijn. Dan weet je niet wat oranjekoorts is en het kan zomaar zijn dat je dan nog niet echt warmloopt voor Oranje op het EK.

In dit geval voedt de eigen ervaring dat gevoel. Een groot voetballiefhebber uit de zomer van 2009 uit zijn liefde voor het spelletje nog vooral met clubvoetbal. Ajax, Cambuur en vv Balk staan een stukje hoger dan onze sterren in het oranje.

Sommige voetbalouders moeten echt even hun best doen om het EK-gevoel aan te wakkeren bij hun jonge kroost. Dat kan op verschillende manieren. Oude beelden zijn een optie. De samenvatting van Nederland-Brazilië op het WK van 2010 of Spanje-Nederland van vier jaar later een keer laten zien, werkt al behoorlijk.

Drie boekjes

Warmdraaien voor het naderende EK kunnen kinderen ook met een drietal officiële boekjes over Euro 2020, zoals het toernooi ook na een jaar uitstel nog heet.

De eerste is het Officiële doe boek dat is gemaakt voor kinderen van 5 jaar en ouder. Geen weetjes in deze gids. Wel opdrachten als verschillen zoeken, zelf een shirt of EK-bal ontwerpen, doolhoven doorkruisen, quizjes en je mag je eigen sterrenteam samenstellen.

In de Officiële EK-gids voor 7-plussers is al wat meer ruimte voor informatie, allemaal in eenvoudige taal opgeschreven. De speelsteden en hun stadions komen voorbij, de mascotte wordt geïntroduceerd, wat historie zoals de oud-kampioenen, de bondscoaches en natuurlijk de sterspelers van de deelnemende landen. Ook is er een uitgebreid invulschema en zijn er wat puzzels.

De gidsen lagen ongetwijfeld vorig jaar al klaar, voordat corona een streep zette door het EK. Ze zijn daarom aangepast, al is hier en daar nog wel gedateerde informatie te vinden. Zo zijn op covers Sergio Ramos en Virgil van Dijk te zien, twee spelers die het EK missen.

Feitjes en weetjes

Van beide spelers staat ook een portretje bij de rubriek sterspelers in Het officiële EK-boek . Het was wellicht handiger geweest om een andere ster te kiezen. Zeker in het geval van Van Dijk was al lang bekend dat het EK halen lastig zou worden.

Het doet verder weinig af aan het informatieve karakter van het laatste boek, dat zich richt op kinderen van 9 jaar en ouder. Er is een quiz achterin, maar verder bestaat de gids uit feitjes en weetjes uit het heden en verleden van het EK.

Met de jongste uit 2009 is het logisch dat het laatste boek hier als het meest interessante wordt gezien. Het zal ongetwijfeld op de bank liggen en nogmaals worden gelezen als het toernooi volgende week vrijdag losbarst.

Officiële Euro 2020 uitgaven, Doe boek, 32 blz., 6,99 euro; EK-gids, 48 blz., 7,99 euro; EK-boek, 64 blz., 12,99. Uitgeverij Condor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
EK voetbal
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct