Kijk op Pyeongchang met Thijsje Oenema: Nao - boze kat - Kodaira

De voormalige olympiërs Thijsje Oenema (schaatsster in Vancouver 2010) en Arend Glas (bobsleeër in Salt Lake City 2002 en Turijn 2006) delen exclusief voor deze krant hun kijk op de Winterspelen in Pyeongchang.

Vier jaar geleden vroeg sprintdame Nao Kodaira of ze bij mijn schaatsploeg mocht trainen. Nadat Nederland bijna alle medailles wegkaapte in Sotsji wilde Nao weten wat ons geheim was.

Nao bleek perfectionistisch, ze ging niet over een nacht ijs. Ze wilde per sé onder Marianne Timmer en Gianni Romme trainen, koningin en koning van de Spelen in haar Nagano en met Margot Boer, bronzen medaillewinnares op haar afstanden.

Nao’s tactiek? Alles kopiëren wat wij deden. Zo verhuisde ze naar Wolvega, leerde sneller Fries dan Engels en ging drop bijna lekker vinden nadat ze haar maaltijden al van rijst had veranderd in yoghurt en brood. Bovenal werd Margot Boer haar grote voorbeeld. Ondanks dat die drie koppen groter was dan zij en een compleet andere schaatsslag had, werd Nao haar schaduw in de trainingen en kocht ze precies dezelfde schaatsschoenen en ijzers.

Maar het echte geheim wat ze hier in Nederland geleerd heeft, is het geloof dat ze kan winnen. Timmer heeft van haar een boze kat gemaakt die voor geen enkele muis bang is. Niet het materiaal of het eten is voor ons Nederlanders het geheim tot succes, maar het geloof in eigen kunnen. Bovendien kwam ze er achter dat wij mentaal weerbaar zijn om op het hoogste niveau te kunnen presteren. Dat maakte ons zo goed, vond zij.

Nadat Nao dat onder de knie had, vertrok ze zonder yoghurt en brood weer naar Japan en maakte ze haar eigen keuzes met betrekking tot haar materiaal. Van een onzeker muisje veranderde ze in een angstaanjagende boze kat. Ze won daarna bijna alles wat er te winnen was en schaatste een wereldrecord op de 1000 meter

Die kilometer staat vandaag op het programma. Ik voorspel: Nao is in staat alle schaatsers op te vreten als muisjes en de Nederlandse gouden medailleoogst te verbreken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement