KNVB ziet niets in voorstel gokverbod CDA

De KNVB verzet zich tegen het voorstel van het CDA om gokaanbieders te verbieden weddenschappen aan te bieden van sportorganisaties die ze zelf sponsoren. ,,Zo'n verbod is niet de oplossing, maar een vorm van symptoombestrijding'', zegt directeur Gijs de Jong van de nationale voetbalbond. ,,In Europa lopen we op het onderwerp kansspelen zo'n vijftien jaar achter. Nergens binnen Europa is een dergelijk verbod op sportsponsoring van kracht. Hiermee wordt de Nederlandse sport verder teruggeworpen op het Europese speelveld. Er zijn andere maatregelen nodig om belangenverstrengeling tussen kansspelaanbieders en sportorganisaties bij de kern aan te pakken.''

De Tweede Kamer praat donderdag over het vrijgeven van de online gokmarkt. Het is de bedoeling dat online gokken, zoals op sportwedstrijden, in Nederland legaal wordt. Op wedden op websites zal de normale 29 procent kansspelbelasting worden geheven. Als het aan regeringspartijen VVD en PvdA ligt, dan gaan amateurs en topsporters daarvan profiteren. Zo zou jaarlijks een bedrag van 8 tot 10 miljoen euro naar de sport kunnen gaan.

Het CDA wil gokaanbieders verbieden weddenschappen aan te bieden van sportorganisaties die ze zelf sponsoren. ,,Wij willen voorkomen dat degene die laat wedden op een wedstrijd, de kansspelaanbieder, als sponsor ook belang heeft bij de uitkomst'', benadrukt Kamerlid Madeleine van Toorenburg, die het risico op matchfixing zo denkt te verkleinen.

Gokwet

De KNVB is blij met een wetgeving voor online kansspelen, onder de voorwaarde dat de integriteit van sport niet wordt aangetast. ,,Ieder weekend worden er vele miljoenen euro's online ingezet op Nederlandse duels, zonder dat daar nu nog regels voor zijn'', stelt De Jong. De KNVB steunt een oproep van de PvdA en VVD om weddenschappen die gevoelig zijn voor matchfixing, zoals gokken op rode en gele kaarten of op amateurwedstrijden, uit te sluiten in het toekomstig kansspelaanbod. Volgens de KNVB draagt dat bij aan een eerlijke sport.

Verder roept de bond de politiek op de zogenoemde code 'Betrouwbaar spel & sponsoring' in de nieuwe gokwet te waarborgen. Die code ziet toe op een zuivere samenwerking tussen kansspelaanbieders en sportorganisaties.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement