Beeld uit het duel tussen de nummers een en twee van de eredivisie. Ajacied Joël Veltman is Myron Boadu te snel af. De spits van AZ tekende wel voor het enige doelpunt van de wedstrijd. FOTO ANP

KNVB zet vol in op uitspelen van de competitie, maar waar is plan-B?

Beeld uit het duel tussen de nummers een en twee van de eredivisie. Ajacied Joël Veltman is Myron Boadu te snel af. De spits van AZ tekende wel voor het enige doelpunt van de wedstrijd. FOTO ANP

De KNVB en de Eredivisie CV houden vast aan de intentie om het eredivisieseizoen uit te spelen. De clubs kregen dinsdag een speelschema gepresenteerd voor half juni tot begin augustus.

Eerst halverwege juni de inhaalwedstrijden FC Utrecht - Ajax en AZ - Feyenoord. Dan vanaf 19 juni de overgebleven acht speelrondes, het overgrote deel af te werken zonder publiek. Vanaf eind juli in anderhalve week de play-offs om promotie/degradatie en de bekerfinale tussen Feyenoord en Utrecht zo laat mogelijk plannen, zodat daar nog kans is op de aanwezigheid van publiek.

Lees ook | KNVB-directeur Gudde: dit vergt lenigheid van iedereen

Het is de uitwerking van ‘scenario 2’, zoals de KNVB het noemt, maar nog wel met veel praktische haken en ogen. Neem alleen al burgemeester John Jorritsma van Eindhoven, die zei geen toestemming te geven voor PSV-wedstrijden in juni, om samenscholing elders in de stad te voorkomen.

Aflopende contracten

Het speelplan gaat bovendien over de datum van 1 juli heen, formeel het einde van het seizoen. Dus zal er moeten worden gekeken wat te doen met spelers met aflopende contracten. Hakim Ziyech is nu nog Ajacied tot 30 juni, daarna wordt hij werknemer van Chelsea. Of toch nog even niet? PSV verhuurt Jeroen Zoet tot 30 juni aan FC Utrecht. Kan de keeper na die datum dan weer in Eindhoven aansluiten als PSV ineens een geblesseerde keeper heeft?

Eigenlijk is slechts één ding helder: mochten het RIVM en de regering op enig moment de coronabeperkingen opheffen of versoepelen voor de topsport, dan wil de KNVB klaar zijn om de boel op te starten. De clubs die duidelijkheid wilden in de videovergadering van gistermiddag, werden in dat opzicht amper tevreden gesteld.

Want hoe het moet als de coronamaatregelen straks worden verlengd en er géén uitwijkmogelijkheden meer over zijn om te kunnen spelen? Daarover ging het gisteren niet of nauwelijks, ondanks de uitgesproken wens van onder andere Ajax, PSV en AZ om de competitie per direct stil te zetten. Die clubs bevestigden in het overleg overigens dat ze niet, zoals Ajax onlangs opperde, uit de competitie zullen stappen.

Niet ter tafel

Dat de KNVB het scenario ‘direct stoppen’ niet ter tafel bracht, heeft een eenvoudige reden: de bond gaat daar formeel niet over. De gevolgen van dat scenario liggen voor een groot deel op het bord van de clubs zelf; zij beslissen bijvoorbeeld over een solidariteitsfonds, de verdeling van de tv-gelden en de toewijzing van Europese plekken. De profclubs hebben daarmee méér zeggenschap dan de bond zelf.

Zelfs voor het formeel beëindigen van de competitie is een akkoord van de clubs nodig. De KNVB kaatste de bal na het overleg ook terug naar de clubs, door in een persbericht te wijzen op de gezamenlijke verantwoordelijkheid: ,,Het uitgangspunt was vandaag om solidariteit te zoeken in het voetbal, de wil om samen oplossingen te zoeken, de wens om één front te vormen.’’

Verdeeldheid

Van enige consensus of constructief overleg is bij de clubs, verenigd binnen de Eredivisie CV en de CED (eerste divisie), vooralsnog geen sprake. Op het tweede niveau trekken de clubs tamelijk eensgezind op, maar in de eredivisie is de verdeeldheid groot.

De vraag is welke clubs die handdoek nu oppakken. Ajax, als club met veruit het meeste vet op de botten? Ajax samen met AZ, Feyenoord en PSV? AZ lanceerde dinsdag al een plan om clubs die zich plaatsen voor de groepsfase van Europese toernooien tussen de 15 en 25 procent van hun inkomsten te laten storten in een noodfonds.

menu