KNVB onderzoekt racisme bij MVV-Cambuur

Spelers vieren een doelpunt van Cambuur tegen MVV (1-7). FOTO HENK JAN DIJKS

De KNVB gaat onderzoeken in hoeverre zaterdagavond bij het duel MVV-Cambuur (1-7) sprake is geweest van racisme. Dat meldt de voetbalbond in een reactie op vragen van deze krant.

Scheidsrechter Sander van der Eijk liet bij het begin van de tweede helft door de stadionspeaker in Maastricht omroepen dat bij racistische uitingen de wedstrijd zou worden stilgelegd. Aanleiding waren verwensingen die Cambuuraanvaller Issa Kallon voor rust naar zijn hoofd kreeg vanaf de tribunes in Limburg.

Lees ook | Zevenklapper Cambuur in Maastricht

Racisme hoog opgenomen

,,Op dit moment zijn we informatie aan het verzamelen over hetgeen is gebeurd”, aldus een woordvoerder van de KNVB. ,,Er is al contact geweest met de scheidsrechter en we proberen momenteel contact te leggen met de directie van MVV. Vervolgens gaat de aanklager aan de slag met deze informatie en de wedstrijdrapporten.''

,,Als het inderdaad om racisme blijkt te gaan, dan nemen we dat extra hoog op. Dat willen we absoluut niet in de stadions terugzien. Zo kan een stadionverbod vanwege het beledigen met een discriminatoir karakter oplopen tot 120 maanden.”

Kallon gaat niet in op kwestie

Wat er precies is gezegd, is onduidelijk. Kallon, twee jaar geleden ook al mikpunt van racistische bejegingen, laat weten niet op de kwestie in te willen gaan. Trainer Henk de Jong sprak in de rust van het duel met zijn aanvaller. ,,De scheidsrechter kwam vervolgens ook bij ons en legde uit hoe hij erin stond. Onze ploeg, met Issa en ook andere jongens als Calvin Mac-Intosch en Jarchinio Antonia, zei toen: we willen spelen.”

De coach verwijt tegenstander MVV als club naar eigen zeggen niets. ,,Je kunt de mensen op de tribune nu eenmaal geen pleister op de mond plakken.”

Voor racisme heeft De Jong logischerwijs geen goed woord over: ,,De mensen die deze dingen doen, zijn niet goed wijs.”