KNVB: geen verboden betalingen voor WK 2018

De KNVB heeft geen verboden betalingen gedaan om samen met België het WK van 2018 binnen te slepen. Dat heeft volgens de nationale voetbalbond een onderzoek van onafhankelijk bureau Integis BV aangetoond.

De KNVB had dit bureau ingeschakeld na een publicatie in de Volkskrant van vorig jaar december. Volgens die krant zouden Nederland en België in 2009 een Afrikaanse stemmenronselaar hebben betaald voor hulp bij het binnenhalen van het WK, dat uiteindelijk naar Rusland is gegaan.

Na het bewuste artikel in de Volkskrant startte de KNVB een intern onderzoek naar mogelijk onrechtmatige betalingen van de Stichting Kandidatuur WK 2018. De bond verstrekte Integis BV de opdracht uitgaande geldstromen van de stichting te onderzoeken en vast te stellen of er betalingen hebben plaatsgevonden aan de heren Diallo, Karembeu en Schasny die in strijd zouden zijn met reglementen van de FIFA. De naam van Diallo stond al in de Volkskrant. De twee andere personen kamen naar voren na intern onderzoek.

Geen betalingen

Volgens Integis blijkt dat er géén betalingen geweest zijn aan Diallo, Karembeu en Schasny door de Stichting kandidatuur WK 2018 of door de KNVB. Wel is door de stichting in termijnen een bedrag van 240.000 euro betaald aan de KBVB ter compensatie van onder verantwoordelijkheid van de Belgische voetbalbond aangegane verplichtingen aan Karembeu en Schasny. Aan Diallo zou enkel 138 euro zijn betaald als reiskostenvergoeding.

Integis heeft met de informatie waarover het kon beschikken niet kunnen waarnemen dat de drie bewuste personen geld zouden hebben aangeboden aan het uitvoerend comité van de FIFA. Bij het onderzoek van het bureau zijn ook geen overtredingen van de reglementen van de FIFA aan het licht gekomen. De KNVB heeft het ministerie van VWS, de ethische commissie van FIFA en de KBVB op de hoogte gebracht van de bevindingen. De nationale voetbalbond benadrukt verder de betaling aan de KBVB niet met Nederlands overheidsgeld is gefinancierd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement