Om uiteenlopende redenen hebben de judoka’s Margriet Bergstra en Natascha Ausma de Spelen van Tokio uit hun hoofd gezet. Sanne Vermeer zeker niet, al moet zij wel het NK laten schieten.

Van de drie Friese topjudoka’s is Margriet Bergstra uit Lemmer momenteel het minst vrolijk. Ze kampt al ruim drie maanden met een knieblessure. ,,Blessures horen erbij, maar de timing is zeer beroerd”, aldus de 26-jarige Bergstra.

De judoka, uitkomend in de klasse tot 57 kilo, beseft dat de Spelen van volgend jaar vrijwel onhaalbaar zijn. ,,Ik heb vijf kwalificatietoernooien gemist, waarbij het WK. Dan moet je realistisch zijn en constateren dat de route naar Tokio bijna volledig is afgesloten.”

Bergstra richt zich nu eerst op volledig herstel. ,,Die pijn maakt je gek”, zegt ze. Bergstra had gehoopt dat het mee zou vallen toen er een scheurtje in een kruisband werd vastgesteld, alsmede een beschadiging aan een meniscus. ,,We dachten dat het zonder operatie kon herstellen, maar volgende week word ik in het AMC weer onderzocht. Het kan zijn dat dan alsnog tot een operatie wordt besloten.”

Ze zal de beslissing accepteren, ,,al vertik ik het eigenlijk aan een kruisband te worden geopereerd. Maar op deze manier schiet het ook niet op. Dit zijn waardeloze, demotiverende weken, ook al doe ik op Papendal dagelijks cardio- en krachttraining.”

Volledig pijnvrij

Bergstra neemt tot januari de tijd om volledig pijnvrij te worden. En als het moet langer. ,,Ik moet verder kijken dan Tokio. Er is meer dan judo, er komt nog een ander leven. Maar om toe te geven dat Tokio onbereikbaar is, is toch ook heel lastig”, aldus de Nederlands kampioene van 2017.

'-57 is voor mij gewoon een ongezond gewicht'

Mócht ze doorgaan voor nog een olympische cyclus, dan stapt Bergstra over naar een hogere gewichtsklasse. ,,Al weet ik dat de -63 bomvol zit”, zegt ze. ,,Maar -57 is voor mij gewoon een ongezond gewicht. Als je niet uitkijkt, kun je er fysiek blijvende schade van ondervinden. Ik ga er niet meer alles voor in de waagschaal stellen. Ik zou later bijvoorbeeld graag willen dat ik kinderen kan krijgen.”

Natascha Ausma ís inmiddels overgestapt. Ook de 23-jarige judoka uit Lippenhuizen voerde naast de mat jarenlang een gevecht met de weegschaal en was dat beu.

Ze ‘verhuisde’ van de -70 naar de -78-klasse. ,,Zeker niet om de concurrentie te ontlopen”, zegt ze. ,,Want in de -78 zitten wereldtoppers als Marhinde Verkerk en Guusje Steenhuis. Ik ben nu in fysiek opzicht veel beter op mijn plaats en hoef niet meer drie, vier kilo af te vallen voor grote toernooien. Ik voel me een stuk prettiger en dat is veel waard.”

Trainen op kracht

Sinds haar overstap, begin dit jaar, traint Ausma veel op kracht. ,,Spieren kweken. Dat lukt, maar er moeten nog een paar kilo’s bij.” Daarvoor heeft ze nu tijd. ,,Ik heb mijn bachelor geneeskunde gehaald en heb een tussenjaar. Ik kan me voor het eerst geheel focussen op judo. Dat bevalt me goed. We gaan de krachttraining nu intensiveren.”

Ausma kreeg van de bond nog keurig de uitnodiging om op het NK haar titel in de -70-klasse te verdedigen. ,,Maar ik heb me netjes afgemeld. Ik ga in de -78 voor goud.” Steenhuis en Verkerk ontbreken zondag, dat scheelt.

De judoka uit Lippenhuizen weet dat genoemde twee gaan knokken voor het startbewijs voor Tokio. ,,Daar kan ik me niet meer in mengen. Ik kijk verder, naar de Spelen van 2024 in Parijs.” De eerste stappen waren hoopgevend. ,,Op World Cups heb ik eerste plaatsen behaald. Op de Grand Prix in Oezbekistan ging ik er in de eerste ronde uit, maar die Britse was als eerste geplaatst. Ik heb uit die partij voor mezelf positieve dingen gehaald.”

Vingerblessure

Ausma’s verrichtingen op het NK zullen aandachtig worden gevolgd door Bergstra en ook Sanne Vermeer. De judoka uit Stiens blijft door een vingerblessure aan de kant, zoals deze krant woensdag al berichtte.

Vermeer is wél in de slag om het Tokio-ticket, dat in haar klasse (-63) ook wordt begeerd door Juul Franssen. De twee ontmoetten elkaar op het WK in de strijd om het brons. Franssen won. Zij slaat het NK over.

'Voor dit moment moet ik eerst helemaal fit worden'

Vermeer maakt dat niets uit. ,,Ik word niet beter door naar haar te kijken, het gaat mij om mijn eigen ontwikkeling.” De twee hebben hun eigen pad gekozen. ,,We treffen elkaar op de trainingen niet vaak meer.” Vermeer denkt nog niet aan de Spelen. ,,Ik loop nergens te ver op vooruit. Voor dit moment moet ik eerst helemaal fit worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct