Jorrit Bergsma wint 5000 meter

Jorrit Bergsma heeft zaterdag bij de derde wereldbeker in Inzell de 5000 meter op zijn naam geschreven. De 29-jarige Bergsma zegevierde in een tijd van 6.17,35. De Noor Sverre Lunde Pedersen pakte zilver met 6.19,52.

Het brons was voor Arjan Stroetinga, die in een tijd van 6.21,66 finishte. Douwe de Vries viel net buiten het podium met de vierde tijd (6.21,85). Erik Jan Kooiman (zesde in 6.23,56) en Bob de Jong (twaalfde in 6.27,08) konden in Duitsland geen hoofdrol vervullen.

Voor Bergsma (Team Clafis) was het zijn achtste wereldbekerzege op de 5000 meter. Hij staat nu op dertien overwinningen op individuele nummers in het wereldbekercircuit. In het gecombineerde klassement (5 en 10 km) klom Bergsma met 250 punten naar de eerste plaats. Ploeggenoot Stroetinga, wereldkampioen op de massastart, pakte zijn eerste medaille in de wereldbeker op de lange afstand.

Olympisch en wereldkampioen Sven Kramer en zijn ploeggenoot Wouter olde Heuvel ontbreken in Inzell. Zij geven dit weekeinde de voorkeur aan een korte trainingsstage in Collalbo. Ted-Jan Bloemen, die vorige maand in Calgary namens zijn tweede vaderland Canada op de 5000 meter brons veroverde, verscheen evenmin aan de start. Hij liep vrijdag in Inzell een beenblessure op.

De nieuwe wereldrecordhouder op de 10.000 meter raakte tijdens het inrijden voor de ploegachtervolging de schaats van een teamgenoot. Daarbij liep Bloemen een flinke snijwond op, die in het ziekenhuis moest worden gehecht. Hij wil eind januari bij de vijfde wereldbeker in Noorwegen zijn rentree maken op het hoogste niveau.

Bron: ANP

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement