Jorrit Bergsma boos op 'kamp-Kramer': 'Waarom zou dit verhaal vandaag naar buiten komen?'

Jorrit Bergsma en Sven Kramer worden voorlopig geen goede vrienden. Na afloop van de olympische 10 kilometer sprak Bergsma duidelijke woorden richting zijn concurrent. De winnaar van olympisch zilver zei te vermoeden dat het 'kamp-Kramer' hem op de dag van de wedstrijd van zijn stuk probeerde te brengen. Het NOC*NSF heeft via een tweet op de woorden van Bergsma gereageerd.

Bergsma doelde op het verhaal dat donderdag naar buiten kwam over zijn coach Jillert Anema, die bij de Spelen in Sotsji een afspraak over het wedstrijdverloop op de ploegachtervolging tussen Frankrijk en Nederland probeerde te maken.

,,Of het uit het kamp-Kramer komt? Daar duidt het wel erg op'', zei Bergsma, die aangaf geen concrete bewijzen te hebben. ,,Voor hem was het heel belangrijk hier die 10 kilometer te winnen. Vier jaar terug gebeurde er ook al iets, kort voor het olympisch kwalificatietoernooi van Sotsji. Toen kwam opeens het bericht dat Bob de Jong en ik ruzie zouden hebben. Dat kwam ook uit die richting. Hij is een groot kampioen. Dit heeft hij niet nodig. Ik vind het heel jammer dat dit gebeurt. Waarom zou dit verhaal vandaag naar buiten komen?''

Het NOC*NSF heeft in een tweet op de woorden van Bergsma gereageerd. De sportorganisatie zegt van de Volkskrant te hebben begrepen dat Anema de bron van het verhaal over Sotsji is. De Volkskrant bracht het verhaal over matchfixing donderdag naar buiten.

Hoogst haalbare

Bergsma hield Kramer vier jaar terug van de olympische titel op de langste afstand af. Donderdag moest de 32-jarige Fries de titel aan Ted-Jan Bloemen laten. ,,Als regerend olympisch kampioen had ik hier graag mijn titel verdedigd. Dat zat er vandaag niet in. Zilver was het hoogst haalbare. Nu overheerst de teleurstelling eigenlijk nog het meest. Ik had hier echt willen winnen, het is de enige afstand waaraan ik meedoe'', besloot Bergsma.

Anema was na afloop van de 10 kilometer in de Gangneung Olympic Oval niet beschikbaar voor een gesprek met (Nederlandse) media.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement