Jorien ter Mors pakt gouden medaille op 1000 meter, Leenstra zesde, Bergsma achtste

Jorien ter Mors heeft goud veroverd op de 1000 meter tijdens de Winterspelen in Pyeongchang.

Het zilver was voor de Japanse Nao Kodaira in 1.13,82.  Het brons ging ook naar Japan. Miho Takagi pakte de derde plak in een tijd van 1.13,98. Kodaira gold als topfavoriete. De schaatser, die een periode in Wolvega woonde en in Heerenveen trainde onder Marianne Timmer en Gianni Romme, beet zich echter stuk op de winnende tijd.

Indrukwekkende rit

Ter Mors reed in de twaalfde rit een indrukwekkende 1000 meter. Ze verslapte geen moment en in de slotronde nam de Twentse ruim afstand van de Amerikaanse Brittany Bowe. Ze zette een tijd van 1.13,56 neer. Dat was goed voor een laaglandbaanrecord en een olympisch record.

Jorien ter Mors, die zich niet plaatste voor haar favoriete 1500 meter, werd vooraf al als kanshebber gezien voor deze afstand. Na de desastreus verlopen relay met de shorttrackploeg, zinde Ter Mors op sportieve revanche.

Leenstra komt tekort

Marrit Leenstra, die maandag eindelijk een individuele medaille pakte op de 1500 meter, uit Wijckel schaatste een prima laatste rit tegen Heather Bergsma, vrouw van Jorrit Bergsma uit Aldeboarn, maar kwam tekort voor eremetaal. Leenstra eindigde als zesde in 1.14,85, Bergsma als achtste.

Wüst speelt bijrol

Ireen Wüst kon vrijuit schaatsen. De inwoonster van Heerenveen is normaal gesproken kansloos op deze afstand en was met goud op de 1500 meter en zilver op de 3000 al flink met eremetaal omhangen. Ze kwam al in de vierde rit in actie tegen de Italiaanse Yvonne Daldossi en noteerde 1.15,32. Wüst werd negende.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement