Voor een stunt moest alles kloppen. De strijdlust was aanwezig, het plan klopte, de uitvoering ook. Alleen in de afronding schoot SC Heerenveen tekort tegen Ajax (1-2). 

Voetballen zonder publiek, het begint – hoe gek ook het klinkt – stilaan te wennen. Maar bij sommige duels bekruipt je het gevoel: wat ongelooflijk jammer dat deze wedstrijd voor lege tribunes wordt gespeeld.

Voor SC Heerenveen geldt dat voor de twee thuiswedstrijden tegen Feyenoord, verdeeld over de competitie en het bekertoernooi. En ja, na zondagmiddag kan ook het duel met Ajax daaraan worden toegevoegd.

Logischerwijs was de teleurstelling groot bij Heerenveen, na de 1-2 thuisnederlaag tegen Ajax. ,,We hadden meer verdiend”, spraken Lasse Schöne en trainer Johnny Jansen.

Positivisme

Toch beklijfde een gevoel van positivisme. Tenminste, vanuit een Heerenveen-bril bekeken. Met compact en scherp verdedigen en een paar vlijmscherpe counters maakte de ploeg van Jansen het de Amsterdammers, die al weken aftellen naar een volgende landstitel, immers bijzonder lastig. ,,Dit was zo’n duel waarbij we het publiek op de banken hadden gekregen”, wist Jansen. ,,Misschien hadden onze supporters nét het laatste zetje kunnen geven.”

Wat een enorm verschil, vergeleken met het angsthazenvoetbal in de halve bekerfinale tegen Ajax (0-3), amper een paar weken geleden. Wat een verschil in beleving en spanning. In strijdlust en intensiteit ook.

Zag hoe een woedende Jan Paul van Hecke de confrontatie aanging met Dusan Tadic, nadat de aanvoerder van Ajax zich theatraal liet vallen in het strafschopgebied. Hoe Lasse Schöne zorgde voor rust in het elftal en Erwin Mulder een uitstekende wedstrijd keepte. Fascinerend was het ook om te zien hoe Joey Veerman als controlerende middenvelder – de positie waar hij naar eigen zeggen het beste rendeert – verbeten duels uitvocht met Ryan Gravenberch en Davy Klaassen.

Slechte training in aanloop

Je proefde het op veld, waar de spelers van Heerenveen geloofden in een goed resultaat. Je merkte het ook op de tribune, waar de aanmoedigingen van de grasmatverzorgers steeds luider werden.

De Amsterdammers hebben op elke positie een betere voetballer, daarover bestaat geen twijfel. Maar in tegenstelling tot een paar weken geleden maakte Heerenveen er tegen Ajax nu een echte wedstrijd van. De verklaring? ,,Ik kan het je niet vertellen”, zei Johnny Jansen.

,,Wat ik wél weet, is dat we twee dagen voor de wedstrijd ongelooflijk slecht trainden”, vervolgde de trainer van Heerenveen. ,,We wilden tegen Ajax onder meer dat Siem (de Jong, red.) dichter bij Henk (Veerman) ging spelen. Dat kwam er op de training alleen totaal niet uit. Gelukkig was dat tijdens de wedstrijd wel het geval. Ons plan klopte, net als de uitvoering van de spelers.”

Onbenutte kansen

Maar ja, wist Jansen, wat moet je zeggen als je zoveel mogelijkheden onbenut laat? Met Henk Veerman ongewild in de hoofdrol. De spits kreeg voor rust drie enorme kansen. Nu is het een illusie om te denken dat elke mogelijkheid raak is, maar Veerman had tegen Ajax minimaal één keer moeten scoren.

Zoals Mitchell van Bergen eigenlijk niet één, maar twee keer de doelpuntenmaker had moeten zijn. Hij wist het zelf als geen ander. Ja, zei Van Bergen, hij was blij met zijn openingstreffer tegen Ajax, halverwege de eerste helft. ,,Maar ik denk nu vooral aan dat tweede moment”, zei Van Bergen, doelend op zijn kans na rust.

Een kleine reconstructie. Steekbal: Joey Veerman (wie anders?). Loopactie: Van Bergen. De sprint van de rappe vleugelaanvaller, onhoudbaar voor iedereen, richting het doel van Ajax. En tot slot: de redding van Ajax-doelman Kjell Scherpen. ,,Eigenlijk ging alles goed”, aldus Van Bergen. ,,Tot ik bij Scherpen kwam. Toen was ik iets te gehaast.” Een zucht. ,,Ik moet gewoon de 2-1 maken. We hebben deze wedstrijd goed gespeeld. Alleen was het in de afronding steeds nét niet.”

Surrealistisch beeld

En toch. Vaak ging het dit seizoen bij Heerenveen over de gebrekkige mentaliteit en weerbaarheid, recentelijk uitmondend in een gesprek met de supportersvereniging, na het zoveelste sportieve echec.

Maar als de wedstrijd van Heerenveen tegen Ajax, voor zover dat nog niet bekend was, één ding duidelijk maakte: nederlagen worden geaccepteerd, als de manier waarop maar tot de verbeelding spreekt. Veelzeggend en tegelijk ook enigszins surrealistisch was het beeld van afdruipende Heerenveen-spelers na afloop, onder applaus van een tiental vrijwilligers.

,,Natuurlijk baal ik enorm”, zei Jansen. ,,Maar het begint bij ons weer ergens op te lijken. Ik heb een strijdbaar Heerenveen gezien. We trainen goed, er ontstaat weer vuur en een goede chemie in de groep. Nu is het zaak om dat gevoel door te trekken naar de uitwedstrijd tegen FC Groningen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct