Jansen: opstelling tegen ADO blijkt hele puzzel

Johnny Jansen. FOTO ROY LAZET

In welke formatie SC Heerenveen zaterdagavond in Den Haag aantreedt tegen ADO, trainer Johnny Jansen heeft nog geen flauw benul.

Die wedstrijd begint trouwens een minuut later dan gepland. Er wordt eerst een moment van stilte in acht genomen om de deze week overleden voetbalicoon Diego Maradona te herdenken.

Jansen heeft een selectie die niet helemaal fit is en weet daarom nog niet wie in Den Haag zijn basis gaat vormen. Dat zei hij vrijdagmiddag tijdens zijn wekelijkse onderonsje met de media.

In de aanloop naar de tiende competitieronde vertelde Jansen in elk geval wel dat Oliver Batista Meier niet in de basis begint. De huurling van Bayern München ontbrak vorige week ook al tegen RKC Waalwijk (1-1) omdat hij volgens de coronaprotocollen in thuisquarantaine moest.

Of Batista Meier zelf besmet is geraakt, wilde niemand bij Heerenveen bevestigen. Hij heeft in elk geval afgelopen week apart van de groep getraind.

Verder hebben enkele spelers uit Jansens selectie kleine blessures. Om welke spelers en om wat voor blessures het gaan, wilde de coach niet zeggen.

Ruud Brood, de nieuwe trainer van het teleurstellend presterende ADO Den Haag die onlangs de ontslagen Aleksandar Rankovic opvolgde, beleefde een valse start met zijn nieuwe werkgever. In Rotterdam gingen de Hagenaars met 6-0 onderuit bij Sparta. Brood kondigde daarop aan zijn elftal te gaan wijzigen voor de volgende klus. Dat is dus zaterdagavond tegen SC Heerenveen (20.01 uur).

,,Geen idee wat zijn veranderingen zijn’’, aldus Jansen. ,,Wij hebben ADO tegen Sparta gezien en op basis daarvan een plan gemaakt. Zij hebben een tik gehad, ik weet niet hoe ze daar op reageren. Maar afgezien daarvan, wij moeten gewoon goed zijn. Gedisciplineerd zijn in alles, afspraken nakomen. Compact verdedigen en goed zijn in de omschakeling.’’

Afgelopen week viel de naam van Siem de Jong in het Abe Lenstra-stadion. SC Heerenveen zou de voormalige middenvelder van Ajax, die nu transfervrij is omdat hij plots is vertrokken bij FC Cincinnati, graag aan de ploeg willen toevoegen. Technisch manager Gerry Hamstra hield zich vrijdag op de vlakte. ,,We reageren nooit op een naam’’, zei hij Hamstra. ,,Dus nu ook niet.’’