Jan de Jonge naar club in Turkije: 'Geweldig avontuur'

Jan de Jonge (55) had tot voor twee weken geleden nog nooit van Eskişehirspor gehoord. Toch raakte hij snel overtuigd van de Turkse club.

De Jonge, die tussen 2001 en 2010 assistent, hoofd opleidingen en hoofdtrainer was van SC Heerenveen, zette donderdag zijn handtekening onder een eenjarig contract bij Eskişehirspor. Hij wordt veldtrainer van de club, die vorig seizoen als veertiende eindigde in de Turkse tweede divisie – een niveau onder de Süper Lig, de hoogste voetbalafdeling in Turkije.

Hij is de eerste om te erkennen: voor de doorsnee Nederlandse voetballiefhebber spreekt Eskişehirspor, laat staan de recente sportieve prestaties van de club, nou niet bepaald tot de verbeelding. Maar nadat De Jonge informatie opzocht over de club en de eerste gesprekken met de leiding voerde, hoefde hij niet lang meer na te denken.

'Je weet echt niet wat je ziet'

,,Ik was aanvankelijk ook wat sceptisch. Maar ik ben hier nu een dag en je weet echt niet wat je ziet”, vertelt De Jonge vanuit zijn hotelkamer, van waaruit hij uitzicht heeft op de strak gemaaide trainingsvelden van Eskişehirspor. ,,De faciliteiten zijn fantastisch. Elke speler heeft bijvoorbeeld zijn eigen hotelkamer. Eskişehirspor voetbalt bovendien sinds 2016 in een nieuw stadion (met plek voor ruim 30.000 toeschouwers, red.). De club wil na een paar moeizame seizoenen een inhaalslag maken. De doelstelling is dan ook om zo snel mogelijk terug te keren naar de Süper Lig. Aan de randvoorwaarden zal het in ieder geval niet liggen.”

De Jonge wordt bij Eskişehirspor de rechterhand van Fuat Çapa, die tien jaar geleden in Nederland een bescheiden trainersloopbaan had bij RBC en MVV. In Turkije heeft Çapa de afgelopen jaren echter behoorlijk carrière gemaakt. Çapa is bij Eskişehirspor zowel hoofdtrainer als technisch directeur.

,,Ik kende Fuat niet persoonlijk”, zegt De Jonge. ,,Maar we hebben wel gemeenschappelijke kennissen. Zo kwamen we met elkaar in contact.”

De Graafschap

De Jonge voerde onlangs ook gesprekken met De Graafschap. Hij kon in Doetinchem, waar hij tussen 2005 en 2008 trainer was, hoofd opleidingen worden. ,,Maar dat duurde allemaal erg lang. Bovendien heb ik dat soort dingen in Nederland al gedaan.”

,,Eskişehirspor is gewoon een geweldig avontuur”, vervolgt De Jonge. ,,Ik ben ook in de stad Eskişehir geweest. Heel erg modern. Niet te filmen hoe mooi.”

Zo heeft De Jonge snel weer een nieuwe club gevonden, nadat hij eind maart in het kielzog van de ontslagen Gertjan Verbeek vertrok bij FC Twente. ,,Ik ken Gertjan natuurlijk al heel lang. Hij nam me voor Twente ook mee naar Bochum. Toen hij weg moest bij Twente was het voor mij heel simpel: ik was loyaal naar hem toe.”

Tiran

,,We waren bij Twente net begonnen met individuele programma’s voor jeugd- en eerste elftalspelers, en toen was het alweer voorbij”, blikt De Jonge terug op zijn korte periode in Enschede. ,,Het slaat nergens op dat Gertjan nu wordt neergezet als een tiran. Hij is zeker niet de makkelijkste, maar het was absoluut niet zo dat er bij Twente een onwerkbare situatie met de spelersgroep was. Ja, een paar jongens die niet goed genoeg waren, juist zij gingen iets roepen over gedateerde trainingen. Het was eerder andersom. Maar ik weet inmiddels hoe het werkt. Win je niet, dan maakt het niet uit wat je doet of zegt. Alles wordt dan in het negatieve getrokken en dat wordt dan versterkt.”

De Jonge stond donderdag al bij zijn nieuwe club op het veld. Vrijdag vliegt hij terug naar Nederland, om vervolgens maandag weer het vliegtuig naar Turkije te pakken. Of zijn vrouw meegaat naar Turkije? De Jonge weet het nog niet. ,,Daar moeten we nog over praten”, zegt hij lachend. ,,Het is erg snel gegaan. Twee weken geleden had ik zelf nog niet eens van Eskişehirspor gehoord, dinsdagochtend begin ik er officieel. We gaan de komende periode maar zien hoe een koe een haas vangt.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement