Internazionale in Chinese handen

Het Chinese bedrijf Suning heeft een meerderheidsbelang genomen in voetbalclub Internazionale. De retailgigant meldde maandag bij een persconferentie in Nanjing dat het 68,55 procent van de aandelen van de Italiaanse voetbalclub heeft gekocht. Daarmee is een bedrag van zo'n 270 miljoen euro gemoeid. Volgens clubvoorzitter Erick Thohir is er sprake van ,,een revolutionaire stap richting de toekomst''. De Indonesiër had drie jaar geleden 70 procent van de aandelen overgenomen van toenmalig clubeigenaar Massimo Moratti. Die heeft de club nu verlaten.

,,Deze samenwerking stelt ons in staat terug te keren aan de wereldtop'', sprak Thohir, die zelf nog 31 procent van de aandelen in bezit houdt, optimistisch. ,,Het voetbal in Azië in het algemeen en China in het bijzonder maakt een enorme groei door. We komen met deze overeenkomst dichter bij onze vele fans daar.''

De Chinese president Xi Jinping is een groot voetballiefhebber. Hij wil het liefst dat zijn land ook in zijn favoriete sport een grootmacht wordt en zag tot zijn grote tevredenheid Chinese clubs al fors investeren in Europese en Zuid-Amerikaanse spelers. Het bedrijf Suning ziet in de overname van Inter, met Wesley Sneijder winnaar van de Champions League in 2010, de volgende stap in het creëren van een wereldwijd netwerk van voetbalclubs.

Suning bezit al een lokale club, Jiangsu, waarvoor het miljoenen uitgaf aan spelers als Alex Teixeira en Ramires. Het heeft ook banden met FC Barcelona en Liverpool, terwijl het zich tevens bezighoudt met zaken als uitzendrechten en internetplatforms over sport.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement