Het was op een donderdagochtend in november dat Sieb Vegter te horen kreeg dat ze een lintje zou krijgen. Een eerbetoon hoefde wat haar betreft eigenlijk niet en uitgerekend die dag had ze veel last van de chemokuren.

Maar ze liet de kapper komen en was vervolgens klaar voor de uitreiking. Op het gemeentehuis in Kollum werd Sieb Vegter benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Als dankbetuiging voor al het werk dat ze had gedaan voor de kaats- en de schaatssport. Ze luisterde naar mooie toespraken, ze leefde op.

Toen ze acht jaar was, verloor Sieb Vegter haar vader, een greidboer in Kollumerpomp. Tijdens het douchen kreeg hij een schok van een elektrisch kacheltje. Hij was op slag dood. Tien jaar later verloor ze haar moeder, die werd geschept door een auto. Ze stond er met haar beide broertjes vroeg alleen voor.

Dat maakte haar kwetsbaar, maar later ook krachtig. De vrouw ‘út ien stik’ wilde van niemand afhankelijk zijn, wenste zelf haar lot te bepalen. Haar zielenroerselen besprak ze met slechts een paar intimi. Bij haar man Jaap van Kuiken en kinderen Aukje en Balling wilde ze vooral sterk zijn.

Geen half werk

Uit haar vele bezigheden in de sport haalde ze veel voldoening. Op de schaatsbaan en langs het kaatsveld kwam ze tot bloei. Ze was eerlijk, scherp, rechtlijnig en ‘krekt’. Ze had de pest aan hypocrisie, stond voor haar zaak en kende geen rangen en standen. Makkelijk was ze zeker niet altijd.

Ze werkte lang als vrijwilligster op Thialf, was schaatsscheidsrechter en -jurylid. Ook zat ze in het bestuur van de Bond van IJsclubs Gewest Fryslân.

Sieb Vegter was daarnaast lid van de technische commissie van kaatsbond KNKB en hanteerde tussen 2005 tot 2014 op bevlogen wijze de voorzittershamer bij De Trochsetters, de kaatsvereniging van Ee en omstreken.

Zonder vrijwilligers geen sport, wist ze. En als iemand iets deed voor de kaatsvereniging of op de ijsbaan, dan moest het ook goed. Geen half werk. Geen woorden, maar daden. En alles moest netjes. Petje op bij een huldiging? Sieb Vegter zorgde ervoor dat het petje af ging.

Van alles op de hoogte

Met Aukje, een begenadigd kaatsster, reisde ze jarenlang langs alle kaatsvelden. Enthousiast, maar kritisch. Ze maakte naslagwerken van alle publicaties die er verschenen over haar dochter, was enorm trots dat die dit jaar nog een keer meedeed aan de PC, maar had het moeilijk toen Aukje besloot dat het mooi was geweest.

Sieb Vegter had zelf ook graag een actieve sportloopbaan op niveau gehad. Jeugdreuma maakte dat onmogelijk.

Als ze thuis was aan de Soensterdijk, zat ze steevast aan de keukentafel, vaak achter de laptop. Dankzij een spiegel aan de muur zag ze precies wie er het erf opkwamen. Ze wilde niets missen, was van alles op de hoogte en legde alles wat er op een dag gebeurd was vast op schrift.

Nadat ze haar lintje kreeg, hield ze het nog tien maanden vol. De afgelopen tijd waren haar kinderen steeds in de buurt. Over het naderende einde sprak ze niet. Op 23 september overleed Sieb Vegter, 62 jaar oud.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct