De Friese WK-ploeg (vlnr): Frans Boonstra, Johannes Koornstra, Jan de Jong, Reinder Jongsma, Douwe Bos. EIGEN FOTO

In 'Friese' broeken debuteren op het WK

De Friese WK-ploeg (vlnr): Frans Boonstra, Johannes Koornstra, Jan de Jong, Reinder Jongsma, Douwe Bos. EIGEN FOTO

De Nederlandse selectie voor het WK curling voor senioren en mix-dubbels bestaat volledig uit Friezen. Met trots worden in het Zweedse Östersund broeken met pompeblêden gedragen.

Dat zowel het seniorenteam als het gemengd dubbel zich heeft gekwalificeerd voor de strijd om de wereldtitels is een ongekend succes voor de Curlingclub Friesland.

,,Uniek”, zegt Frans Boonstra uit Goutum, een van de spelers die Nederland vanaf vandaag vertegenwoordigt in Östersund. ,,Dit is de eerste keer voor onze club.”

De plaatsing voor het wereldkampioenschap komt op een moment dat de zestien jaar geleden opgerichte Curlingclub Friesland (CCF) bloeit als nooit tevoren. ,,We zitten in de groei”, aldus Boonstra.

,,Op dit moment hebben we 54 leden. Drie jaar geleden waren dat er ongeveer 25. Curling heeft de laatste jaren veel publiciteit gekregen en dat hebben wij gemerkt. Ook de televisieshows met Frans Bauer hebben de sport goed gedaan.”

De aanwas is mooi voor de club, die traint en speelt op de ijsbanen in Leeuwarden en Heerenveen. ,,Maar we kennen onze plaats in de wereld”, zegt Boonstra (58).

,,Zo ongeveer de grootste club van ons land en de enige club die over twee locaties beschikt. Maar in bijvoorbeeld Canada spelen dagelijks één miljoen mensen curling. Dat is even een verschil, maar we zijn desondanks blij met de huidige gang van zaken.”

Het bereiken van het WK voor senioren en duo’s is loon naar werken voor de leden van CCF, vindt Boonstra. ,,Hier hebben we echt veel voor gedaan, veel tijd in gestoken.”

'Wij spelen altijd beheerst curling en laten elkaar nooit vallen'

,,Het laatste half jaar hebben we intensief getraind en hebben we toernooien gespeeld in België en Duitsland. Van wedstrijden word je sterker en tegelijkertijd leer je van je tegenstanders. Hoe bepalen zij hun tactiek, wat voor handigheidjes gebruiken ze?”

De Friese curlers trainden niet alleen in de Elfstedenhal en Thialf. ,,We gingen ook regelmatig naar Zoetermeer”, vertelt Boonstra. ,,Daar ligt de enige echte curlingaccommodatie van ons land; het is ook de plaats waar de andere Oranje-selecties trainen.”

,,In Friesland zijn we zeker blij met twee locaties, maar omdat er op dat ijs ook ijshockey wordt gespeeld, is het van mindere kwaliteit dan in Zoetermeer. ‘IJs is toch ijs?’, hoor ik soms iemand zeggen, maar dat geldt niet voor onze sport. Op ‘echt’ curlingijs glijdt een steen anders dan op ‘gebruikt’ ijs. Curling is ook het ijs ‘lezen’, aanvoelen hoe je een steen moet schuiven om het beste resultaat te krijgen.”

Mede door de verhoogde trainingsintensiteit slaagden het seniorenteam en het mix-dubbel van CCF erin de besten van ons land te worden. Bob Bomas en dochter Lisenka uit Stiens reizen als Nederlands kampioen af naar het WK.

Het team van vijftigplussers bestaat naast Boonstra uit Johannes Koornstra (62) uit Oudehaske, Reinder Jongsma (58, Hippolytushoef), Douwe Bos (62, Leeuwarden) en Jan de Jong (67, Aldeboarn). Als coach fungeert Sippie Koornstra, echtgenoot van Johannes. Boonstra: ,,Hij is onze skip , de man van de tactiek die in ‘het huis’ bepaalt hoe de stenen geschoven moeten worden.”

De Friese WK-debutanten lopen niet over van ervaring, ,,en dat is een nadeel’’, aldus Boonstra. ,,We gaan spelen tegen mannen uit Zweden en Schotland die soms al meer dan veertig jaar curlen en op de Olympische Spelen zijn geweest.”

,,Daar verander je niets aan. Wij kunnen niet meer doen dan ons best, in de wetenschap dat wij allemaal ons mannetje kunnen staan. Ieder van ons heeft zijn sterke punten. Wij spelen altijd beheerst curling en we laten elkaar nooit vallen. Als er eens eentje een wat mindere dag heeft, gaat er niemand zeuren.”

Aan het WK voor senioren nemen 28 landen deel. Boonstra c.s. treffen in het openingsweekeinde Schotland en regerend wereldkampioen Zweden. ,,Een pittige start, maar we zijn niet bang voor een pak slag’’, aldus de Goutumer.

,,Het is zaak om vrijdag (vandaag, red.) de baan goed te leren kennen. Voor elke wedstrijd krijg je dan nog eens negen minuten om te oefenen. We pikken elke seconde mee, want alles wat je te weten kunt komen van het ijs is meegenomen.”

Frans Boonstra spreekt op voorhand van ‘een bijzondere ervaring’. ,,Dat je op onze leeftijden nog een WK kunt spelen, is toch al geweldig?’’ Extra cachet geeft het spelen in de blauw-witte broeken met rode pompeblêden. ,,We hebben voor de zekerheid gecheckt of dat wel mocht; het was gelukkig geen enkel probleem. Daar zijn we als Friezen heel trots op.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct