IOC: 271 Russen doen mee in Rio

Aan de Olympische Spelen doen in totaal 271 Russische atleten mee. Aan de vooravond van de start van de Spelen in Rio de Janeiro heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de lijst van 'schoon' verklaarde Russische sporters vrijgegeven.

Het IOC besloot onlangs geen collectieve schorsing over sportgrootmacht Rusland af te roepen, ondanks een schokkend rapport van het mondiale antidopingbureau WADA over een door de staat gedirigeerd dopingsysteem. Het was aan de internationale bonden om alle Russische atleten die zich voor Rio hadden gekwalificeerd door te lichten op hun dopingverleden of banden met het dopingsysteem. Het leidde tot tientallen uitsluitingen, onder anderen van alle gewichtheffers uit Rusland.

Het IOC heeft echter het laatste woord. De organisatie benoemde een driekoppige jury die alle besluiten van de bonden nog eens doorlichtte en donderdag met een eigen oordeel naar buiten kwam. De voorzitter van het Russische olympisch comité, Alexander Zjoekov, had al laten weten dat ongeveer 270 Russen mee mogen doen en dat werd door het IOC officieel bevestigd.

De internationale atletiekfederatie IAAF had Rusland eerder al geschorst en uitgesloten van deelname aan de Spelen, vanwege een grootschalige dopingaffaire.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement