Manon Kamminga uit Bakkeveen komt juichend als eerste over de meet.  FOTO ANP

IJskoude primeur in Haaksbergen

Manon Kamminga uit Bakkeveen komt juichend als eerste over de meet. FOTO ANP

De Russische beer was genadeloos, maar Haaksbergen stroomde gisteravond vol voor de eerste marathon op natuurijs . Simon Schouten en Manon Kamminga wonnen in ijskoud Tukkerland.

Apetrots waren ze in Haaksbergen. De eerste marathon op natuurijs werd de laatste tien jaar – ijs en weder dienende - telkens in het Twentse dorp of Noordlaren gehouden. De Groningers gingen vorig jaar nog als een dief in de nacht met de primeur aan de haal, maar op de koudste gemeten februaridag ooit was het gisteren voor de zesde keer de beurt aan Haaksbergen.

Toch staat ook ijsvereniging De Hondsrug na de tweede marathon in Arnhem van vanavond naar alle waarschijnlijkheid nog deze week even in de schijnwerpers. De dikte van de ijsvloer in Noordlaren wordt vanochtend om negen uur gemeten. Bij groen licht komt er morgenochtend of –avond alsnog een marathon in het Noorden. Bovendien steekt Veenoord misschien ook nog zijn neus aan het venster, mits de weergoden blijven meewerken.

Tas op vliegveld

Maar dat is toekomstmuziek. Na een in bijna alle gevallen problematische terugreis uit besneeuwd Zweeds Lapland, streek het peloton gisteren eerst neer in Haaksbergen. Elma de Vries moest nota bene haar langebaanschaatsen van stal halen. Haar tas met schaatsen en kleding was in de chaos van een vertraagde vlucht naar huis op het vliegveld blijven staan.

De Meppelse, die op de valreep van haar loopbaan toch nog natuurijs in eigen land kreeg, liet zich evenwel niet kisten en was een van de gangmakers in de kopgroep van negen in de vrouwenkoers. Het peloton had Irene Schouten, medaillewinnaar op de Olympische Spelen, als eerbetoon nog alleen voorop laten rijden in de opwarmronde. Maar gelauwerd of niet: Schouten miste gisteren de slag voorin.

Botte schaats

De Vries zat daar dus wel, maar ze moest na tachtig ronden in de sprint haar meerdere erkennen in Manon Kamminga uit Bakkeveen. Beau Wagemaker werd derde. ,,Ik reed halverwege mijn schaats bot, waardoor ik de bochten niet meer vol durfde in te gaan. Da’s niet zo handig in een sprint”, zei De Vries, die na haar eindzege in de KPN Grand Prix in Zweden niettemin opnieuw op het podium stond. Lachend: ,,Misschien moet ik vaker mijn afscheid aankondigen.”

De Vries rijdt zaterdag in de finale van de KPN Marathon Cup op de Jaap Edenbaan in Amsterdam haar laatste wedstrijd als marathonschaatsster. ,,Het zou geweldig zijn als we na Arnhem nog een bonuswedstrijd krijgen. Hoe slopend ook: dit is waar we het allemaal voor doen.”

Beste spurt

Bij de mannen legde Simon Schouten net als vorig jaar in Noordlaren beslag op de winst in de eerste marathon op natuurijs. De Andijker bleef in de eindsprint van de kopgroep Groninger Sjoerd den Hertog (tweede) en Bob de Vries uit Haule(derde) voor. Schouten kreeg in de finale de helpende hand van Jorrit Bergsma (Aldeboarn), die net als Schoutens zus Irene met alle egards verwelkomd werd vanwege zijn eremetaal op de Spelen.

Bergsma ging eerder in de koers al eens op avontuur met Robert Post, maar de Groninger moest de strijd staken na een lelijke valpartij. In de finale moesten ook meestersprinters Gary Hekman en Arjan Stroetinga het hoofd buigen, waarna Stroetinga’s ploeggenoot Schouten op het laatste rechte stuk de beste spurt in de benen had.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct