Hoe SC Heerenveen het tussenstation van Sven Botman werd naar Oranje

Sven Botman in het shirt van Jong Oranje. FOTO ANP

Een fraaie mijlpaal in de loopbaan van Sven Botman: de 20-jarige verdediger mag zich voor het eerst melden bij het Nederlands elftal.

Botman vervangt bij Oranje de geblesseerde Nathan Aké. Botman was al opgeroepen voor twee interlands van Jong Oranje, maar sluit vanaf donderdag dus aan bij de selectie van Frank de Boer.

Zijn uitnodiging voor het Nederlands elftal is een bekroning op het uitstekende seizoen van Botman bij Lille. Met de Franse club staat hij momenteel tweede in de Ligue 1, achter koploper Paris Saint-Germain. Bovendien werd hij door de Franse sportkrant L’Équipe onlangs opgenomen in het elftal met de grootste verrassingen van dit seizoen.

SC Heerenveen

Belangrijk in de reuzenstappen die Botman het afgelopen jaar heeft gezet, is ontegenzeggelijk zijn verhuurperiode bij SC Heerenveen. Botman stond onder contract bij Ajax, kon ruim een jaar geleden ook op huurbasis naar FC Groningen, maar koos na gesprekken met beide clubleidingen voor een seizoen in het Abe Lenstra-stadion.

Eigenlijk per toeval stond Botman in de eerste competitiewedstrijd tegen Heracles in de basis. Zijn concurrent Daniel Høegh had vlak voor de competitiestart namelijk een blessure opgelopen. Botman verdween vervolgens nooit meer uit de ploeg van Johnny Jansen.

Botmans goede spel bij Heerenveen resulteerde vervolgens in een transfer van Ajax naar Lille, dat deze zomer zo’n 8,5 miljoen euro voor hem betaalde. Ook in het Abe Lenstra-stadion rinkelde de clubkas. Heerenveen bedong namelijk een percentage van 10 procent van de transfersom bij Ajax.

‘Frisse, goede kerel’

,,Ik weet nog goed toen we ons eerste gesprek met Sven hadden”, liet Jansen deze zomer weten, na de transfer van Botman naar Lille. ,,Tegenover ons zat een heel frisse, goeie kerel die bereid was om heel hard te werken en meedacht over onze manier van voetballen. Ik vond hem vooral goed in het ‘rechttoe rechtaan-verdedigen’: het uitschakelen van zijn spits. Met ‘lopende’ spelers had-ie nog weleens moeite, maar dat kreeg Sven gaandeweg het seizoen ook heel aardig onder de knie. Wat dat betreft heeft hij zich zowel tactisch als in balbezit ontwikkeld.”

Bij Lille zet Botman die ontwikkeling vooralsnog moeiteloos door. Het resultaat mag er zijn. Mogelijk mag de verdediger dit weekend, als Oranje voor de Nations League speelt tegen Bosnië, zich international noemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen