Arne Slot, zondag met AZ de tegenstander van SC Heerenveen in het Abe Lenstra-stadion, geldt als de grootste Nederlandse trainersbelofte. Zijn spoedcursus hoofdtrainer betaald voetbal volgde hij in Leeuwarden. ,,Cambuur is de turbo voor zijn carrière geweest.”

De supporters van Cambuur gingen er eens goed voor zitten, halverwege het seizoen 2016-2017, wanneer de vleugelaanvallers werden vrijgespeeld. Logischerwijs verwachtten ze een voorzet richting het doel, naar de spits in het strafschopgebied.

De verbazing was groot toen de flankspelers opeens de bal structureel terug speelden naar de as van het veld, om vervolgens opnieuw aan een aanval te beginnen.

Dat waren ze in Leeuwarden niet gewend.

Wat bleek? Arne Slot, destijds met Sipke Hulshoff interim-trainer van Cambuur, had een interessante statistiek gevonden. Slechts één op de zeventig tot tachtig hoge voorzetten vanaf de zijkant resulteerde in een doelpunt. Waarom zou je, redeneerde Slot, dan al die ballen voor de pot gooien?

Verwachtingen van de achterban

De spelopvatting van Slot en Hulshoff werd omarmd door de spelersgroep. Probleem was alleen: niet alle supporters begrepen het. Cambuur is nu eenmaal toch een club waar enig opportunisme wordt gewaardeerd, van de beuk erin, van voetballers die worden opgezweept door het fanatisme vanaf de tribunes.

Slot merkte dat de verwachtingen van de achterban enigszins contrasteerden met de instructies waarmee hij en Hulshoff de Cambuur-spelers het veld instuurden.

En dus belegde hij een supportersavond in het stadion, waarop Slot minutieus de tactische plannen ontvouwde. Pas uren later, rond middernacht, verlieten de fans het stadion, enthousiast pratend over ‘hotzones’, ‘overlappende spelers’ en ‘half-spaces’.

Het was een avond waarop de analyticus en didacticus in Arne Slot samenkwamen. Maar in breder perspectief vertelde de presentatie van Slot misschien nog wel meer over zijn sociale intelligentie, haarfijn aanvoelend wat er zowel intern als extern leefde.

Nu al een toptrainer

Gerald van den Belt is dan ook niet verrast dat Slot in Nederland alom wordt gezien als de toptrainer van de toekomst. ,,Eigenlijk is hij dat nu al”, zegt Cambuurs financieel directeur over de nu 42-jarige Slot, die met zijn club AZ het vorige seizoen afsloot als gedeeld koploper.

,,Arne is bovengemiddeld intelligent, zowel in de omgang met mensen als op voetbalgebied”, vervolgt Van den Belt. ,,Een goede trainer weet hoe hij wil spelen, welke voetballers hij daarvoor nodig heeft en wat die spelers moeten doen. Maar daarnaast moet je je spelopvatting trainbaar kunnen maken. Dat klinkt eenvoudig, al is het maar omdat trainers daarvoor worden aangesteld. Maar je ideeën over voetbal vertalen naar concrete oefeningen op het veld en dát vervolgens terugzien in de wedstrijden – dat is ongelooflijk moeilijk.”

Van den Belt kent Slot al sinds laatstgenoemde als puber in de jeugdopleiding van PEC Zwolle voetbalde. Een kwarteeuw later zijn het goede vrienden. ,,Ik praat dus lichtelijk door een roze bril, als het over Arne gaat”, waarschuwt Van den Belt. ,,Hij heeft het bij ons fantastisch gedaan. Maar dat geldt ook voor Sipke Hulshoff. Alle credits die Arne heeft gekregen komen net zo goed hem toe.”

Spelprincipes

Hulshoff werkte ruim anderhalf jaar samen met Slot bij Cambuur. ,,We hadden meteen een klik”, zegt de huidige assistent-trainer van Wim Jonk bij FC Volendam. ,,Arne keek ongelooflijk veel wedstrijden op televisie. Hij maakte vervolgens korte videoclips, die hij gebruikte om tegenstanders te analyseren of om nieuwe ideeën uit te proberen. Maar bovenal was hij enorm met spelprincipes bezig.”

Spelprincipes? Dat behoeft enige uitleg. Veel trainers denken in klassieke opstellingen met twee- of drie aanvallers, vertelt Hulshoff. ,,Maar met spelprincipes gaat het niet om dat soort systemen. Dan gaat het erom dat je je aan een paar basisregels houdt. De bal binnen drie of vijf seconden veroveren, om maar een voorbeeld te noemen. Of dat je op bepaalde plekken van het veld een overtal creëert, waardoor je gevaarlijk kunt worden. Nu zie je dat steeds meer trainers werken met spelprincipes. Maar Arne was destijds echt een voorloper.”

Van den Belt haalde Slot in 2014, toen nog vanuit zijn functie als technisch directeur, vanuit de jeugdopleiding van PEC Zwolle naar Cambuur om assistent-trainer te worden van Henk de Jong.

Het seizoen daarop kreeg Slot de beloften van Cambuur onder zijn hoede. Tot hij in november 2015, samen met Hulshoff, opnieuw werd overgeheveld naar de eerste selectie.

Scepsis over onervaren duo

Na het ontslag van Rob Maas, weer een jaar later, werden Hulshoff en Slot op interim-basis als eindverantwoordelijken aangesteld. ,,De eerste wedstrijd onder hun leiding ging verloren”, blikt Van den Belt terug. ,,Toen riep de hele goegemeente dat er een sterke man op de bank moest komen. Terwijl we met Sipke en Arne het best mogelijke trainersduo al in huis hadden. Ik heb toen hemel en aarde bewogen om die combinatie voor drie jaar vast te leggen.”

Van den Belt kreeg zijn plannen er niet door. Dat had alles te maken met de nogal explosieve situatie rondom de club. Cambuur was na de degradatie van 2016 ronduit slecht begonnen aan het seizoen in de eerste divisie. De interim-aanstelling van Hulshoff en Slot resulteerde aanvankelijk in scepsis: wat moest Cambuur in hemelsnaam met deze twee onervaren trainers?

Maar na een aarzelende start begon het onder Hulshoff en Slot te lopen. Cambuur reeg in de competitie de overwinningen aaneen en behaalde bovendien de halve finale van het bekertoernooi, door onder meer Ajax en FC Utrecht uit te schakelen.

Van den Belt realiseerde zich meteen wat de prijs van het succes was. Onherroepelijk zou er door andere clubs aan zijn spelers én trainers worden getrokken. ,,Ik wist dat de kans op het trainersduo Hulshoff-Slot was verkeken.”

Opgepikt door AZ

G rappig is de manier waarop Slot uiteindelijk naar AZ vertrok. Slot had tijdens het seizoen een interview gegeven aan vakblad De Voetbaltrainer, waarin hij vertelde over de tactiek en spelprincipes van Cambuur. Max Huiberts, technisch directeur van AZ, was daarvan zo onder de indruk dat hij besloot Slot toch maar eens uit te nodigen voor een kop koffie.

Na een jaar in de luwte, als assistent-trainer van John van den Brom, werd Slot vorig seizoen hoofdtrainer van AZ, waarmee hij het beste voetbal van Nederland speelde. Niemand die er bij Cambuur verbaasd over was. ,,Ik merkte aan alles dat ik met een toptrainer in de dop werkte”, aldus Hulshoff, die op zijn beurt door Slot werd geprezen om zijn structuur, videoanalyses en tactisch inzicht. ,,Ik vind het mooi dat Arne het nu zo goed doet. Ik gun hem het ook van harte, als vakman én als persoon.”

,,Cambuur heeft veel aan Arne gehad. Niet alleen omdat het een goede trainer was, maar ook omdat hij het talent van onbekende spelers als Stefano Lilipaly en Jamiro Monteiro herkende. We hebben die jongens later voor goed geld verkocht”, besluit Van den Belt. ,,Maar omgekeerd heeft Arne ook veel bij ons geleerd. Hij spreekt dan ook altijd zijn waardering uit voor Cambuur en de mensen met wie hij hier heeft gewerkt. Arne heeft bij ons een spoedcursus hoofdtrainer in het betaalde voetbal gevolgd. Als je het zo bekijkt, is Cambuur de turbo voor zijn trainersloopbaan geweest.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct