Hockeysters opnieuw naar finale Spelen

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben zich voor de vierde keer op rij geplaatst voor de finale van de Olympische Spelen. In de halve eindstrijd was het team van bondscoach Alyson Annan woensdag in het Olympic Hockey Centre in Rio de Janeiro na shoot-outs te sterk voor Duitsland. Ellen Hoog maakte het beslissende doelpunt in een spannende reeks, waarbij Nederland een paar keer dicht bij uitschakeling was.

Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1. De shoot-outs eindigden in 4-3 voor Oranje, dat vrijdag in de finale tegenover Nieuw-Zeeland of Groot-Brittannië staat.

Nederland had zaterdag in de groepsfase met 2-0 van Duitsland gewonnen. Het ging vier dagen eerder voor de regerend olympisch kampioen een stuk moeilijker. Oranje kreeg in de tiende minuut de eerste strafcorner te nemen, maar de uitvoering (via Kitty van Male) was slordig. In de tegenstoot sloeg Duitsland bij hun eerste strafcorner wel direct toe. Lisa Schütze sloeg de bal van dichtbij binnen.

Nederland was daarna even zoekende. De speelsters hadden ongetwijfeld het verloop van de wedstrijd van de Nederlandse mannen in hun hoofd. Zij kwamen een dag eerder in hun halve finale met 2-0 achter tegen België. Die klap kwamen ze niet meer te boven.

Bij de halve finale van de hockeysters kwam het niet zo ver. In het tweede kwart was het bij de tweede strafcorner wel raak. Aanvoerster Maartje Paumen maakte gelijk: 1-1. Dat doelpunt bracht geen rust in het team van Annan, dat erg slordig speelde. Toch was het wachten op een tweede doelpunt. Oranje mocht nog drie keer aanleggen voor een strafcorner en kreeg ook veldkansen, maar de treffer bleef uit.

De Duitse hockeysters balden hun vuisten toen ze de gelijke stand over de streep hadden getrokken. In de shoot-outs misten namens de Nederlandse vrouwen Ellen Hoog, Marloes Keetels en Kelly Jonker. Duitsland had de finale voor het grijpen, maar keepster Joyce Sombroek hield Nederland in leven. Hoog maakte haar eerdere misser in de shoot-outs goed door even later het winnende doelpunt te maken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement