In coronatijden vooral niet stilzitten, maar bijvoorbeeld een hockeyclub oprichten. Dat gebeurde in Dokkum. Maar dé vraag voor de ruim tweehonderd leden: waar in de stad gaan ze straks in 2021 spelen?

Dat had Niek Katsma ook niet gedacht. Hij was tot zo’n anderhalf jaar geleden als piloot werkzaam in het oliestaatje Qatar toen hij door een mooie baan bij de KLM werd verleid terug te keren naar Nederland. Eenmaal weer thuis in zijn vertrouwde Dokkum loste hij de toezegging aan zijn zoon Sem in die hem vlak de landverhuizing liet beloven: ‘We blijven hockeyen, net als in Doha.’

Dat die belofte voor Katsma senior tijdens de coronapandemie zou resulteren in het gezamenlijk oprichten van een heuse hockeyclub met zijn vrouw Wietske als penningmeester en hockeyster Marieke van Dijk als secretaris, lag niet meteen in de planning. Bovendien had hij niet gedacht dat zijn zoon in korte tijd zo’n tweehonderd volgelingen zou krijgen. De HC Dokkum voorziet blijkbaar in een behoefte, weet Katsma (30).

Doorpakken

Het driekoppige bestuur pakte daarna stevig door. Peter van der Werf, afkomstig van MHC Leeuwarden, en Claire Saeijs werden aangesteld als trainer. Van der Werf heeft ook de taak van trainingscoördinator op zich genomen. Hij is nu bezig de wat oudere jeugdleden en speelsters uit het beoogde eerste damesteam op te leiden voor een trainersfunctie bij HC Dokkum.

,,It hiele proses begûn ûnskuldich’’, schetst Niek Katsma de situatie, ,,mar it giet no wol yn sneltreinfeart.’’

Bovendien heeft HC Dokkum haast. Per 1 januari meldt de club zich als aspirant-lid aan bij de KNHB. Toetreding tot de hockeybond lijkt een formaliteit. Op 1 september 2021 wil de club graag met liefst dertien teams competitie gaan spelen.

De Granaet

HC Dokkum kon in eerste instantie terecht op het tweede kunstgrasveld van Be Quick Dokkum, de gerespecteerde voetbal-tweedeklasser, voor trainingen op dinsdagavond en vrijdag. Maar dat is geen oplossing voor in de eeuwigheid, weten ze bij de hockeyclub. Via Katsma’s netwerk in de stad hoorde hij van de kunstgrasplannen van korfbalvereniging De Granaet, eveneens een club met ruim tweehonderd leden. De Granaet zetelt al een aantal jaren in het Tolhuispark.

Voor dat Tolhuispark zijn jaren geleden al herinrichtingsplannen bedacht door de gemeente Noardeast-Fryslân. De sportverenigingen bijvoorbeeld die nu in het Harddraverspark aan de andere kant van de stad actief zijn, zouden volgens die plannen verhuizen naar het Tolhuispark. Be Quick Dokkum zou dan een extra voetbalveld krijgen, De Granaet een kunstgrasveld.

Tot op heden is die langgekoesterde wens van de voetbalclub en korfbalvereniging echter nog niet in vervulling gegaan. Katsma: ,,Doe tocht ik: wêrom net de krêften bondelje? Dit is in win-winsituaasje foar alle partijen.’’

Katsma zocht verder contact met het Dockinga College, waarvan bekend is dat de drie Dokkumer dependances niet of nauwelijks over buitensportfaciliteiten beschikken. In zijn optiek kan de scholengemeenschap overdag gebruik maken van het nieuwe, beoogde omni-kunstgrasveld.

Plan

Op 4 september presenteerden HC Dokkum, De Granaet en het Dockinga College hun gezamenlijke plan voor het aanleggen van deze accommodatie. Volgens Katsma kost dit de gemeente niets extra’s dan al begroot. ,,Dat hawwe wy berekkenje litte.’’

Haast is dus geboden, maar volgens Katsma handelt de gemeente in een te laag tempo. ,,Wy wolle no trochsette.’’

De gemeente Noardeast-Fryslân laat via Didi Boskma weten dat alle plannen zorgvuldig worden bestudeerd, voor zowel het Tolhuispark als het Harddraverspark. ,,Dizze ûntjouwingen kinst dus net los fan elkoar sjen’’, aldus Boskma.

Volgens haar moeten HC Dokkum, De Granaet en Dockinga College daarom wachten tot half januari. ,,Dan beslút de gemeenteried.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct