Historische triomf Verstappen in de Formule 1

Max Verstappen heeft zijn debuut bij het topteam van Red Bull opgeluisterd met een sensationele overwinning in de Grand Prix van Spanje. De achttienjarige Limburger schreef daarmee historie, want nog nooit zegevierde een Nederlandse autocoureur in een race uit de Formule 1.

Hij verbeterde de prestatie van zijn vader Jos, die in zijn actieve carrière twee keer derde wist te worden. Hij is tevens met 18 jaar en 228 dagen de jongste winnaar aller tijden van een grand prix.

Verstappen dankte zijn onverwachte succes wel voor een deel aan de uitvalbeurt van de twee favoriete Mercedessen in de eerste ronde van de race. Lewis Hamilton en Nico Rosberg reden elkaar in een gevecht om de koppositie uit de wedstrijd.

Sporthistorie

Verstappens Australische teamgenoot Daniel Ricciardo kreeg door de crash de leiding in de schoot geworpen, Verstappen schoof door naar de tweede plaats. In ronde twaalf schreef hij al sporthistorie door als jongste coureur ooit en als eerste Nederlander aan de leiding te rijden in een grand prix uit de Formule 1.

De race ontvouwde zich in een strijd tussen de bolides van Ferrari en Red Bull, met als kanttekening dat Verstappen pas begin deze maand promoveerde van opleidingsploeg Toro Rosso naar het paradepaardje van de Oostenrijkse energiedrankgigant. De talentvolle Nederlander kende nauwelijks aanpassingsproblemen, getuige zijn optredens in de trainingen, zijn vierde tijd in de kwalificatie en vervolgens zijn vlekkeloze optreden in de race.

Voorsprong

Toen Ricciardo in de 43e van de 66 te rijden ronden voor de derde keer een pitstop maakt, kwam Verstappen voor de derde keer aan de leiding. Met in zijn kielzog Kimi Räikkönen van Ferrari, die steeds angstvallig dichtbij kwam op de rechte stukken, maar in de bochten weer terrein prijs gaf. Verstappen hield in al die spannende ronden het hoofd koel en de bolide van Red Bull kundig in bedwang. Op de finish had de Limburger slechts zes tienden van een seconde voorsprong op de Fin.

Sebastian Vettel van Ferrari reed naar de derde plaats op ruim 5 seconden. Bij het uitstappen van zijn auto omhelsde de viervoudig wereldkampioen de Nederlander, die hem aflost als jongste GP-winnaar ooit. Verstappen klom in het kampioenschap naar de zesde plaats met 38 punten. Rosberg behield ondanks zijn uitvalbeurt de leiding met 100 punten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement