Hiltje Tjalsma met Harenne F Boko op weg naar de tweede plaats in Wolvega.

Hiltje Tjalsma mist Swipe Dei nu al

Hiltje Tjalsma met Harenne F Boko op weg naar de tweede plaats in Wolvega. FOTO BAS HUYBERS

Dat Hiltje Tjalsma vrijdag op de drafbaan van Wolvega niet won, vond de amatrice niet erg. Het voorlopig annuleren van de race om de Gouden Swipe in Joure gaat haar veel meer aan het hart.

Tjalsma kijkt ieder jaar reikhalzend uit naar de koers om de door alle vaderlandse amateurrijdsters felbegeerde Gouden Swipe. De sinds kort in Wolvega woonachtige Tjalsma schreef het nummer al zeven keer op haar naam.

Vorig jaar kwam ze zelfs met de Thalys over uit Frankrijk, waar ze de inmiddels opgeheven dependance van trainer Paul Hagoort uit Oldetrijne runde. Ze had de treinreis er graag voor over. ,,Sa’n koers ride, is it hichtepunt foar eltse rydster”, zei Tjalsma, die al 247 races won. Ze kwam niet voor niets en zegevierde met Monaco Royal Event van trainer Bas Crébas. ,,Bas en ik kinne goed mei-inoar en dêrom ryd ik foar him yn de amateurnûmers.”

Vrijdag had Tjalsma op Victoria Park ook een draver van de trainer uit Bant voor de sulky. De aan haar toevertrouwde Harenne F Boko redde het echter niet tegen Velten Red Red Red met Yanick Mollema en werd tweede.

Tjalsma kwam na haar Franse avontuur terug naar Nederland en werkt op het entrainement van Hagoort. Eigenlijk zou ze een paar maanden geleden aan de slag in de buurt van Göteborg, waar haar werkgever een satellietstal met zestien paarden heeft. Darmproblemen gooiden roet in het eten. ,,Ik moast om de fjouwer wiken foar kontrôle nei it sikehûs en dat wie gjin dwaan. Gelokkich giet it no wer in stik better.” Dat ze voor Hagoort nauwelijks paarden in de koersen rijdt, neemt ze voor lief.

Ze hoopt dat de race om de Gouden Swipe – normaal gesproken goed voor duizenden bezoekers – tijdens de Merke-koersen op maandag 28 september wordt verreden. ,,Dat soe geweldich wêze.” De oud-inwoonster van Blauwhuis moet het nu woensdag op de Nutsbaan met een rit voor amateurs en amatrices doen.

‘De eisen zijn abnormaal streng’

Voorzitter Klaas de Wrede van de Harddraverij en Renvereniging Joure is duidelijk. ,,De gemeente geeft geen toestemming om publiek toe te laten. Zelfs 250 toeschouwers is geen optie. De eisen zijn abnormaal streng.”

In overleg met de Nederlandse Amateurrijders Club is daarom besloten het topnummer eind september op de agenda te zetten. ,,Deze draverij verdient publiek”, aldus de preses. Wel houdt hij een slag om de arm. ,,Corona leeft weer op. Dat kan ons parten spelen.”

Tjalsma is het met De Wrede eens. ,,Ik begryp it beslút fan it bestjoer. En mocht it net oars kinne dan mar sûnder publyk.” Voor de beste amatrice van ons land gloort er in Duitsland ook succes. De door haar gefokte Keytothehill van trainer Arnold Mollema is een van de favorieten in de Duitse Derby. Bij winst van de driejarige draver ligt er een fokpremie van zo’n 10.000 euro op de fokster te wachten.

Tjalsma is de huidige wereldkampioen en veroverde daarnaast de Europese titel. Ze stond maar liefst zes keer op het podium bij het Europese kampioenschap. ,,Hjir bin ik tige grutsk op.” Ook was ze tien keer de sterkste stuurvrouw van Nederland.

Zwager Robin Bakker was met vier overwinningen de pikeur van de dag. De assistent van Hagoort scoorde met Geraldine Heot en Droit au Coeur van trainer Jeroen Engwerda. Bakker neemt de laatste tijd in Nederland de honneurs waar voor Engwerda’s vaste stuurman Rick Ebbinge, die in Zweden actief is met de paarden van de trainer uit Biddinghuizen.

In Scandinavië stuurt Ebbinge de paarden van Hagoort, die daar vaak aanwezig is. ,,We hebben het zo opgelost. Het wordt voor Rick en mij anders een enorm gereis”, verklaarde Bakker de samenwerking tussen de twee toonaangevende stallen. Dat Bakker hoofdzakelijk in eigen land vertoeft en Ebbinge in Zweden heeft volgens Bakker nog een reden. ,,Onze stal is erg gericht op Frankrijk en zo kan ik in Oldetrijne de zaken voor Paul regelen.”

City Guide en Amon Wise As maakten het winnende kwartet van Bakker vol.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct