Het geluk valt de kant van Sjinkie Knegt op

Mooier kon niet. Twee Europese titels en een riante voorsprong in het klassement van de allroundtitel. Sjinkie Knegt kende zaterdag een topdag op het EK shorttrack in Dresden. ,,Mar ik hie der ek út lizze kind yn de kwartfinale fan de 500 meter.’’

Na de eerste valse start was Knegt naar eigen zeggen te vroeg weg in de tweede. Overduidelijk, vond hij zelf. Diskwalificatie dus. ,,Ik stoppe al, seach nei de starter, mar hy liet it trochgean.’’ Knegt zette weer aan en won uiteindelijk de kwartfinale, halve finale en finale.

Eerder op de dag was hij ook de sterkste op de 1500 meter. Die zege pakte hij op zijn Knegts, uiterts relaxt. Na de Europese titel op de 500 meter volgde een oerkreet die hij begeleidde met twee gebalde vuisten.

Specialist

De reden was simpel. ,,De 500 meter beskôgje ik noch altyd as myn minste ôfstân.’’ Dat maakt winnen extra leuk. Zeker als de nummer twee de Rus Viktor An is. De voormalige Koreaan is een specialist op de sprint.

De manier waarop Knegt won, maakte de zege nog zoeter. Al na de start ving hij An en de twee Franse finalisten op door iets langer door te schaatsen en wat later de bocht in te gaan.

,,Op it rjochte ein hâlde ik noch in kear yn en doe knalden se der wer fol boppe-op.’’ Later herhaalde hij die tactiek. Knegt speelde met de concurrenten. Zelfs An kon er om lachen. Knegt ook.

Na de eerste finaledag had Knegt al even gerekend. ,,De A-finale helje op de 1000 meter en it is klear. Dan kin ik efkes rêstich oan dwaan op de lêste ôfstân.’’ Met het oog op de relay geen overbodige luxe.

Niet geheel soepel

Die afstand was de enige die niet geheel soepel liep. Nadat de vrouwen werden uitgeschakeld –Suzanne Schulting werd op het middenterrein geraakt door een Franse concurrente en kon door materiaalpech niet meer rijden- moesten de mannen ook nog even vol aan de bak.

Het team met Knegt, Daan Breeuwsma uit Akkrum, Leeuwarder Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf kwam een paar rondjes voor het einde op de derde plaats te liggen. Niet genoeg voor een finaleplaats.

Knegt maakte het in de laatste twee rondjes echter koeltjes af. Hij had er wel een misslag van de Fransman voor hem voor nodig. ,,Oars hie it op de finshline barre moatten’’, zei hij. ,,It gie net fansels. Ik moast noch efkes goed myn bêst dwaan.’’ Maar het kwam goed. De hele dag viel alles een keer de kant van Knegt op.'

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement