Theo de Jong, geboren in Leeuwarden, scoort op het WK van 1974 tegen Bulgarije. 23 juni 1974.

Het eerste en enige Friese WK-doelpunt

Theo de Jong, geboren in Leeuwarden, scoort op het WK van 1974 tegen Bulgarije. 23 juni 1974.

Vrijwel geen sport vandaag en het zal duidelijk zijn waarom. Maar er gebeurde vandaag, in het verleden, genoeg op sportief gebied. De LC blikt terug.

Theo de Jong grinnikt als hij 46 jaar na dato wordt herinnerd aan de goal die hij op 23 juni 1974 in Dortmund maakte. ,,Ik heb er nog bijna een nekhernia aan overgehouden’’, vertelt de 15-voudig Oranje-international telefonisch vanuit zijn woonplaats Tilburg.

Op die zonnige zondag in 1974 zit de op 11 augustus 1947 in Leeuwarden geboren Feyenoorder 78 minuten te genieten op de reservebank. Het Nederlands elftal is bezig aan een historisch WK. Oranje geeft Bulgarije, na Uruguay en Zweden de derde tegenstander in de groepsfase, geen schijn van kans en leidt met 3-1. Dan geeft bondscoach Rinus Michels een teken: Johan Neeskens eruit, Theo de Jong erin. Tien minuten later staat diens naam op het scoreformulier, naast die van Neeskens (twee goals) en Johnny Rep.

Bijna een halve eeuw nadien weet de geboren Leeuwarder nog precies wat er gebeurde.

De Jong (nu 72): ,,Johan Cruijff was uitgeweken naar de linkerkant en had de bal. Er viel een vreselijk gat in het zestienmetergebied en daar dook ik met een felle sprint in. Johan zag dat – natuurlijk – en gaf de voorzet. Ik had de bal in de loop kunnen aannemen, maar dook er op intuïtie met mijn hoofd naartoe. Volgens mij ging de bal er via de rechterpaal in.’’

Nuchtere Fries

Wie denkt dat Theo de Jong vervolgens juichend de hekken in vliegt, heeft het mis. Hij blijft op zijn hurken zitten en laat zich rustig door Ruud Krol overeind helpen. ,,Dat is Fries-eigen denk ik’’, zegt De Jong nu. ,,Ik ben dan wel op mijn zevende naar Amsterdam verhuisd, mijn Friese kop is er altijd op blijven zitten. Ik was en ben een nuchtere.’’

En dat terwijl er toch alle reden is voor euforie. Het is het WK van het totaalvoetbal. Oranje verovert met grandioos aanvalsspel de harten van voetballiefhebbers over de hele wereld. Buitenlandse media verdringen elkaar in het bedenken van superlatieven: ‘ Naranja Mecánica’ , ‘Brilliant Orange’ , ‘Clockwork Orange’ . Johan Cruijff wordt definitief een superster.

Theo de Jong, getogen in de Leeuwarder Balistraat, vlakbij het Cambuurstadion, maakt alles van nabij mee. Hij is geen basisspeler, maar heeft met vier invalbeurten een behoorlijke inbreng. Tot en met de finale, die Oranje met 2-1 van West-Duitsland verliest. Theo de Jong doet 22 minuten mee, als vervanger van Wim Rijsbergen.

Tot op de dag van vandaag is De Jong – ,,ik doe tegenwoordig nog wat scoutingswerk’’ - de enige Fries die op een WK voetbal heeft gescoord én een WK-finale heeft gespeeld. ,,Zelfs Abe heeft dat niet geflikt’’, grijnst hij. ,,Ach, als ik bij mijn zus in Heerenveen op visite ben, kan ik gewoon over straat hoor. Niemand die me herkent.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct