Het Friese hockey is terug bij af. Het vrouwenteam van Quick Stick uit Heerenveen, het uithangbord dat de afgelopen jaren opklom naar de eerste klasse, is uit elkaar gevallen.

,,Dit is zo verschrikkelijk zonde”, treurt Dieuwke Verkerk. Het is inmiddels een paar weken geleden dat de Heerenveense club de hockeybond liet weten geen Dames 1 in te schrijven voor het seizoen 2020/’21, maar het doet nog steeds pijn bij de speelster die afgelopen seizoen de aanvoerdersband droeg. ,,Ik baal nog altijd enorm als ik het er met iemand over heb.”

In de zomer van 2019 stopten (net als een jaar eerder ook gebeurde) een aantal belangrijke krachten bij de eersteklasser en ook succestrainer Sietske Geerards vertrok. Het maakte de situatie toen al wankel, maar uiteindelijk prijkten er voor afgelopen seizoen toch zestien namen op papier. Op het moment dat de competitie wegens corona werd afgebroken stond Quick Stick – dat net weer één wedstrijd had gespeeld na de winterstop – vlak boven de degradatiestreep op het landelijk vierde niveau.

Ruis

,,Ik was al bang dat het nu alsnog mis zou gaan en helaas”, aldus Verkerk. ,,De hele situatie rond corona heeft daar zeker een rol in gespeeld. We kwamen net uit de zaalcompetitie, maar daar doet niet iedereen van het team aan mee, en vervolgens konden we op het veld niet volledig los. Daar heeft het groepsgevoel wel een tik van gehad.”

De neuzen stonden niet allemaal meer dezelfde kant op, zo werd al snel duidelijk. ‘Ruis’ noemt Verkerk het. Een aantal jonge speelsters die in 2019 vervroegd waren doorgeschoven wilden graag terug naar de junioren, om daar met hun vriendinnen te hockeyen. Daarnaast koos een aantal speelsters voor hockeyen in de stad waar ze (gaan) studeren.

Studiedruk

Dat laatste is een bekend en terugkerend fenomeen weet Aarnout Boehmer, en niet alleen in het hockey. Als voorzitter van Quick Stick legt hij daarbij een verband met de hogere druk die er tegenwoordig op een studie staat, mede door het wegvallen van de studiefinanciering en de invoering van het leenstelsel. ,,Studenten reisden vroeger nog wel op en neer – niet allemaal, maar wel een deel – maar tegenwoordig komen ze in het weekend niet meer naar huis.”

Quick Stick heeft volgens de preses nog overwogen het speelsters makkelijker te maken heen en weer te reizen door een auto beschikbaar te stellen, maar zoiets past eigenlijk niet bij de club. ,,Wij zijn altijd een jeugdclub geweest. We hebben hier een goede opleiding staan, met teams actief op hoog landelijk niveau. Soms zit daar een lichting tussen die lang bij elkaar blijft en heel ver komt in de senioren, zoals de afgelopen jaren het geval was. Maar dat kunnen we helaas niet koste wat kost overeind houden.”

Graspiepers

Wat niet wegneemt dat ook Boehmer stevig baalt van de terugtrekking. ,,Het is heel spijtig allemaal. Slecht voor ons als club én het hockey in Noord-Nederland in het algemeen.”

Verkerk heeft inmiddels een plekje gevonden bij Graspiepers (Drachten). ,,Arnold Stormink zou trainer/coach worden bij Quick Stick, maar is nu alsnog aan de slag gegaan bij Graspiepers. Ik had als aanvoerder al een keer een gesprek met hem gehad en toen duidelijk werd dat Quick Stick zou stoppen, vroeg hij me naar Drachten te komen.”

Graspiepers speelt komend seizoen in de derde klasse en is daarmee het hoogst spelende Friese vrouwenteam (Leeuwarden en Harlingen spelen een niveau lager). Het zal even schakelen worden voor Verkerk, slikken misschien ook wel. ,,Het gaat anders zijn dan hockeyen in de eerste klasse. Maar ik zie wel dat er potentie is en dat er iets moois uit kan voortkomen. Dat is een leuke uitdaging.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct