Herstel hockeyers tegen Ierland: 5-0

De Nederlandse hockeyers hebben zich in het olympisch toernooi gerevancheerd voor de teleurstellende start tegen Argentinië, toen een voorsprong van 3-1 werd weggegeven. Dat ging zondag ten koste van Ierland. Oranje zegevierde dik verdiend met 5-0. Het team van bondscoach Max Caldas speelde vooral voor rust, die bij 2-0 aanbrak, uitstekend. Het tempo was hoog en het technisch vernuft aanzienlijk beter dan bij de Ieren.

Mink van der Weerden (strafcorner) en de jeugdige Jorrit Croon scoorden al in het eerste kwart. De treffer van de talentvolle HGC'er, die dinsdag zijn achttiende verjaardag viert, waren de herhalingen meer dan waard. Hij reageerde zeer alert op een harde voorzet van Rogier Hofman. Zijn tip-in vloog onhoudbaar in het dak van het Ierse doel. Caldas gaf aan Croon, die bij zijn Wassenaarse club middenvelder is maar in het Nederlandse elftal aanvaller, de voorkeur boven de ervarener Constantijn Jonker. Dat bleek ook al tegen Argentinië geen verkeerde keus.

In de derde periode toonde Van der Weerden nogmaals zijn splijtende sleeppush, rechts hoog, en had ook Mirco Pruijser, die al een paar kansen onbenut had gelaten, succes. Hij pikte in de cirkel een passje van Valentin Verga om en sloeg vanuit de draai raak. In de slotminuut kreeg Jeroen Hertzberger nog een doelpunt achter zijn naam, al was de maker Iers.

De uitslag had, gezien het krachtsverschil, nog ruimer kunnen uitvallen. In de tweede helft joeg Oranje echter minder fanatiek op een topscore. Op de derde strafcorner van Van der Weerden had doelman David Harte een antwoord. Diens tweelingbroer Conor, eveneens bekend uit de Nederlandse competitie, raakte voor rust geblesseerd aan de buik en lag minutenlang op de grond. Hij werd met een eerstehulpwagentje van het veld gereden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement